Lancering van ‘Beladen Geschiedenis: Licht op de Schaduwkant’ in Apeldoorn

Maandag 17 april 2023

Door Kevin van Es

Wist jij dat Paleis Het Loo ooit in Duitse handen was? Of dat Nederland, tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog, werd bestuurd vanuit Apeldoorn? Op de nieuwe website: ‘Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant’ geeft CODA, in samenwerking met Stichting Apeldoornsche Bosch, de zwarte bladzijden uit de Apeldoornse geschiedenis een gezicht. 

Zwarte bladzijden

De lancering vond op zondag 16 april plaats in het auditorium van CODA. Hier werd de website officieel gelanceerd door locoburgemeester Marco Wenzkowski en CODA-directeur Carin Reinders. Daarnaast vertelden Beladen Geschiedenis onderzoeker Machlien Vlasblom en Stefan Rutten, archivaris van CODA, meer over het proces richting het lanceren van de het project. Na een kort woord van de locoburgemeester nam Machlien Vlasblom, zelfstandig historicus en onderzoeker van Beladen Geschiedenis, het woord. Ze vertelde over het onderzoek naar de zwarte bladzijden van de Apeldoornse geschiedenis. Na enkele woorden van CODA- archivaris Stefan Rutten, werd het project gelanceerd door Marco Wenzkowski en Carin Reinders. Na een gezamenlijke druk op de rode knop is het officieel: de website Beladen Geschiedenis is officieel live! In deze video krijg je in het kort een mooi beeld van het verhaal.

Onderbelicht verhaal

Het was een tijd vol pijnlijke en beschamende verhalen. De verhalen uit de Apeldoornse geschiedenis, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, verdienen geen schoonheidsprijs. De massale Duitse aanwezigheid in Apeldoorn vanaf 1943 is een stuk Apeldoornse geschiedenis die nooit veel aandacht heeft gekregen, terwijl de dramatische gebeurtenissen in de laatste twee oorlogsjaren juist zo’n grote invloed op Apeldoorn en haar omgeving hebben gehad. In plaats van de geschiedenis negeren wilt CODA deze beter belichten. Hierdoor ontstaat een beeld van het verleden dat veelzijdiger, realistischer en interessanter wordt. Mede daarom is er onderzoek gedaan naar de periode 1943-1945. Online én offline zijn plekken in en om Apeldoorn zichtbaar gemaakt die een verwant hebben aan de Duitse aanwezigheid.

Een unieke tour

In de Apeldoorn Stories- app is de audiotour Beladen Geschiedenis gelanceerd. De tour, ontwikkeld door Bureau Max, is onderdeel van het project rond de Beladen Geschiedenis. In de audiotour wordt, aan de hand van de verhalen van enkele hoofdrolspelers uit die tijd, een stuk onbesproken geschiedenis verteld. De tour brengt je langs verschillende historische plekken door heel Apeldoorn. Wandel via het CODA en de binnenstad richting de parken en hoor meer verhalen over wat het voor de stad Apeldoorn betekende dat de bezetter besloot zich hier te vestigen. De route eindigt bij de bunker van Seyss Inquart aan de Loolaan.

Deze audiotour is te vinden in de gratis Apeldoorn Stories-app, deze is te downloaden in de Google Play en de App Store; het routeboekje is ook gratis te verkrijgen bij Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en bij CODA, waar de wandeling begint.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!