Literaire Avond in Apeldoorn: “Het contact met de lezers, dat is het belangrijkste”

Donderdag 8 juni 2023

Door Kevin van Es

Schrijfster Felicita Vos was te gast als spreker bij café Het Achterom in Apeldoorn. Ze is werkzaam bij De Gelderlander en actief als auteur bij verschillende grote uitgevers, zoals J.M. Meulenhoff, De Kring en De Schrijverscentrale. Woensdagavond was ze te gast bij LITEROM, het literair café in het Achterom in Apeldoorn. Het werd een avond vol verhalen, drankjes en gezelligheid.

De aftrap

Rond 19:45 sijpelde het publiek binnen in het Apeldoornse café. Het Achterom organiseerde in samenwerking met boekhandel Broekhuis een literaire avond. Aefke ten Hagen interviewde schrijfster Felicita Vos, met aansluitend een signeersessie. Het evenement was gratis bij te wonen. 

Relaxte setting

​​De avond begon rond 20:00, de setting was relaxed. Mensen dronken een drankje op het terras van de achterom. De schrijfster sprak over haar roman: tussen zwarte vlinders. De schrijfster dronk een glaasje thee en sprak vol passie over het doel van haar boek, een veranderingsproces, en haar jeugd. Ze vertelt over haar worstelingen in het leven, als de dochter van een vader met Roma-wortels. 

Trotse avond

De eigenaresse van het café is trots op wat er is neergezet: “We hebben Aefke benaderd, ze miste een literaire avond. De reacties op het nieuws dat de avond terugkwam waren vrij positief. Medio september kunnen we meer verwachten.” Ook Aefke, die Felicita ondervroeg, kijkt positief terug: “De mensen vonden het echt heel leuk. Er bestond al een literom, maar dit is gestopt. Naast de boekenclub die we hebben opgezet leek dit ons ook een leuk idee.”

Gezellig met literatuur

Daarnaast vindt Aefke het altijd leuk om andere mensen te ontmoeten, met dezelfde hobby. “Op een avond als deze ontmoet je schrijvers en heb je de kans om je moeder een boek cadeau te geven. We zijn gezellig samen, met literatuur,” aldus Aefke. Op de vraag of we nog meer avonden kunnen verwachten, antwoordde ze: “Ik denk het wel, we dachten eerst, laten we ff afwachten. Maar de avond werd goed bezocht.”

Contact met de lezer

De schrijfster zelf benadrukt het belang van dit soort avonden en benoemt het belangrijkste aspect: “Het contact met de lezers, je schrijft in je eentje. Maar het is ook belangrijk om je lezers te zien.” Ook benoemt ze het belang van lezen: “Het vergroot de empathie en het verrijkt de wereld. Je krijgt de kans om even te ontsnappen uit je eigen hedendaagse leven.”

Het boek

“Tussen Zwarte Vlinders” is een meeslepende roman van Felicita Vos. Het verhaal biedt een intiem kijkje in de Romacultuur en belicht de strijd van een jonge vrouw, die heen en weer geslingerd wordt tussen haar Romaroots en het verlangen naar een conventioneel leven. Doorleef haar strijd, van de onderwereld naar de bovenwereld, met de kracht van liefde als leidraad.

De titel

De inspiratie voor de titel kreeg de schrijfster op koningsdag, tijdens het wandelen in het bos in Uddel: “Ik zag zwarte vlinders. Ik dacht aan een gedicht van Federico García Lorca, een Spaanse dichter. Vlinders staat symbool voor transformatie, uit je cocon komen. Dit staat sluit prachtig aan bij mijn boek.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!