Loo in Orpheus: een strakke Diner-voorstelling

Zaterdag 2 juli 2022

Door Pedro Waldenaar

Het is onrustig in ons land, boeren in opstand, een verplichte rookmelder en in Oprheus gaat, het is vrijdagavond 1 juli , het theaterstuk Loo in première. Gelukkig gaat de show niet in rook op. De bomvolle Rabobankzaal is omgetoverd tot een sprookjesachtige eetzaal. In een hoog tempo weet het personeel de bezoekers te verrassen met een mooi voorgerecht. Glazen klinken. Voor even voel je je daadwerkelijk in koninklijke sferen.

Het is een knipoog naar de eigenzinnige Oranjes die ooit het Loo hebben bewoond

Na het voorgerecht start de show het Loo. Het 400 jaar oude Paleis het Loo wordt vergeleken met een Diva. Loo, gespeeld door sopraan Laetitia Gerards, is een eigenzinnige dame, een echte Diva. Die zich niet zomaar laat winnen. Het is een knipoog naar de eigenzinnige Oranjes die ooit het Loo hebben bewoond. De voorstelling is opgesplitst in drie delen, waarbij de regisseur vooral in het eerste deel nog wel aan de bak moet om verbinding te maken met het publiek. Het is te strak en te lang. Gelukkig verdwijnt de afstandelijkheid van de spelers langzaam maar zeker in het tweede en derde gedeelte.

Al met al is het voor de liefhebbers van de Oranjes een puik avondje uit

Het lijkt erop dat het gezelschap in de loop van de avond meer zelfvertrouwen krijgt in het eigen spel. Waardoor het enthousiasme overslaat naar het publiek. Met als gevolg een dansend afscheid tussen de spelers en het publiek.

Al met al is het voor de liefhebbers van de Oranjes een puik avondje uit. En een mooie aanleiding om het paleis het Loo ooit eens te gaan bezoeken. LOO is de tweede eigen productie van Theater Orpheus. Met deze productie wil Orpheus recht doen aan de regionale verhalen met een landelijke uitstraling.

Vrijdag 1 juli 2022, Orpheus, Pedro Waldenaar, nog te zien tot en met zondag 10 juli

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!