Macht, miscommunicatie en mierenhopen

Zondag 12 juni 2016

Door David Levie

Theatermaker Aad van der Waal werkt al jaren samen met zijn stadgenoot Peter Jan de Wilde. De laatste is in het dagelijks leven huisarts, in zijn ’tweede leven’ leeft hij zich als acteur uit op het podium. Daarnaast schrijft hij meer dan verdienstelijk. De twee Apeldoorners wijken voor hun versie van Ockhams Scheermes uit naar Wilp. Daar staan vier voorstellingen gepland.

Een stoel met een tevreden, pijprokende vader. Iets verderop de zoon, aarzelend en wachtend. Tussen hen in een gave groene appel in ruste, gevallen van de boom die onzichtbaar blijft. Dan komt de zoon naar voren in een poging om het gesprek met zijn vader te beginnen. Maar hoe hij ook wendt, draait, opnieuw begint, het lukt hem niet om door de clichés en stoplappen van zijn vader te breken. De wezenlijke dingen waarover hij wil praten liggen buiten het bereik van woorden die door zijn vader, maar ook door hem, gebruikt worden als dozen zonder inhoud, als overbodige verpakking van de onvoorstelbare leegte die tussen hen in ligt.

De veelgeprezen theatervoorstelling Ockhams Scheermes (1992) van Titus Tiel Groenestege en Han Römer is een even schokkende als schitterende demonstratie van onbegrip tussen vader en zoon, zoon en moeder. Een voorstelling waar veel gezegd wordt over nietszeggende gesprekken. En een voorstelling met uitspraken en messcherpe teksten van spielerei die vragen om herhaling. Niets is immers zo vluchtig als het gesproken woord, terwijl tegelijkertijd de zeepbellen van de schrijvers/acteurs minder luchtig zijn dan ze in eerste instantie lijken.

In de nieuwe (messcherpe) versie van Ockhams Scheermes nemen Peter Jan de Wilde en Aad van der Waal het stokje over van Groenestege en Römer met oog voor detail en voor het grote geheel. In hun versie speelt ook de muziek van Shostakovich een bescheiden maar indrukwekkende rol.

Citaat: “En zo groeiden we samen op: Hij tot een enigszins in zichzelf gekeerde puber en ik tot een uitbundige vader; zijn held, zijn idool, zijn zaakwaarnemer, de man van zijn dromen, keizer, wijsgeer, steen voor steen bouwde hij mij op tot het formaat van een sfinx. En toen dreigde hij te bezwijken onder dat raadselachtige gewicht. Ik werd zijn tiran. Zijn onderdrukker.”

De voorstellingen zijn op 18 en 19 juni en 2 en 3 juli. Op de zaterdagen is de aanvang om 20 uur, op zondagen om 15 uur. Plaats: Kleine Noordijk, HW Iordensweg 89, Wilp. Kaarten kosten 12,50 euro. Reserveren kan via info@stichtingcultuurkleinenoordijk.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!