Made in Purple: going back in time

Zaterdag 1 april 2023

Door Rob Ulrich

Op 31 maart trad Made in Purple op in Gigant. Made in Purple is een Belgische tributeband van Deep Purple en om preciezer te zin; het is een eerbetoon aan het album Made in Japan dat Deep Purple 51 jaar geleden opnam. Made in Japan is een van de beste albums van Deep Purple en het eerste waarbij de ruwe audiomix zonder bij te schaven op de plaat is gezet. 51 jaar geleden… nostalgie. Hoe zou dat nu live klinken?

Nostalgie

Dat het om nostalgie zou gaan bleek wel uit de bezoekers. De meesten waren 50+ en wilden heel graag teruggaan in de tijd. Na Highway Star begon de band met Child in Time. Het dak ging er direct af. Wat een prachtig samenspel in de band. Zanger Pieter Jan de Paepe kroop als het ware de muziek in en haalde moeiteloos ook de hoge tonen in dit beroemde nummer. Bert Verschueren heeft een bescheiden manier van performen, maar zijn gitaarspel is fenomenaal. Het instrumentale, uptempo deel leverde tussentijds applaus op. Ook het rustige deel werd fantastisch gezongen en gespeeld.

Een uitgebreide drumsolo

Na Child in Time was het de beurt voor Smoke on the Water. Al bij de eerste tonen begon het publiek spontaan mee te klappen. En het was niet voor niets; ook dit nummer stond als een huis, tot groot genoegen van het enthousiaste publiek. In ‘The Mule‘ trakteerde Jean-Philippe Komac de fans op een zeer uitgebreide drumsolo. En ook dat was in de jaren zeventig bij concerten vaste prik. Vooral nu viel de mooie klankkleur van alle drums op, zeker in het zachter gespeelde deel. Deze versie werd extra lang, de totaalduur was bijna 10 minuten.

De kenners wisten wat er na dit nummer zou komen: Smoke on the Water. En ook dat nummer was een feilloze kopie van het origineel. Erg leuk was het een-tweetje tussen toetsenist Pieter van Malderen en Pieter Jan. Ook hier wist de zanger te imponeren door feilloos de hoge tonen van het orgel te imiteren. Het plezier droop eraf.

Spectaculair

Het voorlaatste nummer van het album is Lazy. Bijzonder was het meeslepende gitaarspel van Jean Philippe. De tonen die Pieter Jan op zijn harmonica speelde kwamen verder goed naar voren. De opbouw naar het einde van het nummer was geweldig! In het laatste nummer kreeg bassist Christophe Devisscher een terechte hoofdrol, maar dit werd later in het nummer alweer overschaduwd door Bert. Als een stuntman ging hij naar de grond met zijn gitaar en bespeelde deze al liggend, op z’n rug, met een monitorbox. Ook gooide hij zijn gitaar als een jongleur een aantal in de lucht. Spectaculair. Het was een mooie afsluiter van de tribute aan Made in Japan.

De toegift

En dan was het nog tijd voor een toegift. Eén? Het werden er twee. Black Night en Speed King. Zo werd het concert in stijl beëindigd. Het publiek kon teruggaan in de tijd, de band was zeer tevreden met het enthousiaste publiek en Gigant kon terugkijken op een geslaagde -bijna uitverkochte- avond. Made in Purple heeft menigeen een fantastische avond bezorgd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Gigant Apeldoorn Muziek
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!