Maiden United in Gigant

Vrijdag 25 september 2015

Door Pedro Waldenaar

© Ernst van Rossum

Een buitenkans; dat is het zeker! Voor de 2de keer dit jaar treedt Damian Wilson op als gast bij Maiden United. Deze band is een ode aan de legendarische metal band Iron Maiden. Het akoestische tribute project, in 2006 opgericht door Joey Bruers, heeft wereldwijde bekendheid verworven bij fans van Iron Maiden. Hun repertoire bestaat uit akoestische her-arrangementen van Iron Maiden klassiekers.

In het voorprogramma treedt de Engelse band Hekz op; nog nooit heb ik het nummer “Nights in White Satin” zo mooi vertolkt gehoord. De stem van de frontman Matt Young is krachtig hoog; vol en soms theatraal. De band wordt getypeerd als Prog. Metal; een mengeling van prog; rock en heavy metal. Het is een goede opmaat naar Maiden United

Het begint goed: Damian Wilson staat als een keizer op het toneel; hij inspecteert met volle overgave de leden van de band. De muziek klinkt bombastisch; strak, heel strak. Het publiek juicht toe; het voelt als een overwinning die gevierd moet worden. En het is reden tot een feestje: Maiden United weet de beroemde band Iron Maiden tot leven te brengen. De fans zingen mee; voor hen is het thuiskomen.

De hoge zanglijnen van Damian passen precies bij de songs en doen oude tijden herleven. Het is een prachtige combinatie van theater en muziek; indringend; soms sober, soms heel krachtig; soms trilt de zaal; soms is het verstild. Het is muziek die tot overgave dwingt; waar je niet omheen kunt; waarbij je even de held kunt zijn! Een zeer bijzondere coverband, die niet zomaar een coverband is; de band weet op haar manier de nummer van Iron Maiden te brengen; op haar manier; en dat maakt het heel bijzonder. In de pers krijgt de laatste plaat van Maiden United “Remembrance” een tien met een griffel! We hebben het mogen meemaken; in de theaterzaal van Gigant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!