Mantelzorgers Apeldoorn in het zonnetje

Donderdag 10 september 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

In Apeldoorn kunnen inwoners die mantelzorg ontvangen, een mantelzorger aanmelden voor een cadeaubon van 50 euro. Met deze blijk van waardering wil de gemeente Apeldoorn duidelijk maken hoe belangrijk mantelzorgers zijn in onze samenleving. Inwoners van wie bij de gemeente bekend is dat zij hulp of ondersteuning krijgen, krijgen een brief hierover. Ook anderen kunnen een mantelzorger aanmelden.

Verantwoordelijk wethouder Paul Blokhuis: “Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar bieden zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene die zorg nodig heeft. Dat is vaak erg zwaar en intensief. Ik spreek regelmatig met mensen die mantelzorg bieden. Daar heb ik groot respect voor. Het college spant zich in om mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat kan door hulp via De Kap, maar we willen dat ook doen door mensen een cadeaubon te geven. Geen groot bedrag, maar wel een blijk van waardering voor het belangrijke werk dat ze doen.”

Verandering
Tot vorig jaar was er in Nederland een Mantelzorgcompliment van 200 euro vanuit Den Haag. Mensen die Awbz-zorg ontvingen, konden een mantelzorger hiervoor voordragen. Het nadeel was dat er ook veel mantelzorgers zijn voor mensen die niet onder de Awbz vallen. Sinds dit jaar bestaat de Awbz niet meer. De Rijksoverheid heeft het geld dat hiervoor bestemd was aan de gemeenten overgedragen. Apeldoorn wil dat veel meer mantelzorgers in aanmerking komen voor een cadeaubon. Voor de cadeaubonnen is ruim 400.000 euro beschikbaar.

Toenemende druk op mantelzorgers
We willen in Nederland liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er zijn verschillende wetten die daar ook op gericht zijn. Maar omdat diverse groepen mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen, denk aan ouderen of aan mensen met psychiatrische problemen, wordt er ook een steeds groter beroep gedaan op familie en vrienden om hen te ondersteunen. Apeldoorn vindt het daarom van groot belang dat mantelzorgers op hun beurt de juiste ondersteuning en erkenning krijgen.

Aanmelden
Inwoners van wie bij de gemeente bekend is dat zij hulp of ondersteuning krijgen, ontvangen een brief. Daarin staat hoe zij één mantelzorger kunnen aanmelden voor de cadeaubon. Andere inwoners die hun mantelzorger in het zonnetje willen zetten, kunnen contact opnemen met stichting De Kap via e-mail info@dekap.nl of telefoon 055-5295520 (elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!