Mart Smeets boeit publiek Orpheus tot de laatste minuut

Zaterdag 18 januari 2020

Door Pedro Waldenaar

‘Zeggen wat je ziet’ dient eigenlijk het credo van elke journalist te zijn, dus niet zeggen wat je beleeft, wat je voelt, maar ‘Zeggen wat je ziet!’ Concreet en feitelijk blijven. Een mooie les van onze grote Mart Smeets, letterlijk en figuurlijk. De Rabobankzaal was gisteravond, vrijdag 17 januari, voor het grootste gedeelte gevuld, een gemengd publiek van merendeels vijftigplussers. Leuk dat de man op collegetour gaat om ons te laten delen in de geheimen van de topsport.

Mart Smeets, geboren in Arnhem ( 1947) is met name bekend geworden door zijn unieke verslaggeving bij sportevenementen, vooral de schaats- en de wielersport. Opgegroeid in een warm, liefhebbend gezin, genietend van de mooie jaren’60, enorm fan van Francoise Hardy, wordt het de zaal al snel duidelijk dat Mart Smeets een geboren verteller is. Zelfs de pauze schiet er bij in met instemming van het publiek. Hij neemt alle tijd om zijn kennis en kunde met ons te delen.

Nepnieuws

Prachtige anekdotes krijgen we deze avond te horen: zijn moeder vroeg op een zeker moment: ,,Wanneer ga je eens een vak uitoefenen?”. Nog zo’n mooie, over nepnieuws: ,,We passen de waarheid aan aan de werkelijkheid en de waarheid wordt gemaakt door managers!!!” Oftewel we maken het mooier en spannender dat het in feite is.

Zonder enige journalistieke opleiding wordt hij een goede dag gevraagd om de Tour de France te verslaan. Mart aarzelt geen moment en we kennen de uitslag. Wie herinnert zich niet de legendarische uitzendingen van de avondetappe: het was mister Smeets die deze uitzendingen, voor ook niet sportfanaten, tot boeiende evenementen wist te maken.

Luisteren

Topsport begint met de uitdaging, daar ligt in feite al het moment van de overwinning. Voorts is wilskracht, lijden en pijn, en een mind, die in overeenstemming met het lichaam nodig, om het allerhoogste niveau te bereiken. Een luisteren, nauwgezet luisteren, luisteren naar iedere afwijking en daarmee leren omgaan.

Wie het allerhoogste wil bereiken, in sport of wat dan ook: luister eens naar het theatercollege van Mart Smeets: het wordt een opbeurende avond met een aandachtig publiek!

Orpheus, 17 januari 2020, Mart Smeets: de top van de sport

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!