Mentaliteit

Dinsdag 4 september 2012

Door Donald de Jong

Google Streetview

Voor een stage ben ik 6 weken in Slootdorp, zo’n 5 kilometer onder Den Oever en zo’n 25 kilometer van Den Helder. Ik ben er in de eerste week al achter gekomen dat de mentaliteit hier heel anders is. Mooi om vanuit de Jongerenredactie daar eens hardop over na te denken en het van me af te bloggen.

Hier stoppen ze bijvoorbeeld voor je als oversteekt met de fiets in plaats van snoeihard door rood te rijden. Hier zeggen ze sorry als ze tegen je oplopen tijdens het stappen in plaats van een klap op je muil te riskeren. Hier begroeten onbekenden elkaar als ze de viswinkel in lopen in plaats van je schaapachtig aan te kijken.

Ik ga nog even door. Hier weten ze nog wat afvalbakken zijn in plaats van alles van zich af te gooien en te denken dat iemand anders het wel opruimt. Hier hebben mensen nog zichtbaar respect voor elkaar wat ik in ons Apeldoorn toch een beetje mis. Hier wachten ze op elkaar voordat ze de trein in stappen in plaats van met ze allen tegelijk die trein in te duiken.

Toen ik dit aan het typen was in de trein, zag ik op het perron een poster van de PvdA hangen:  Nederland sterker & socialer. Dat lijkt me wel wat: vooral socialer worden.

Net als in Slootdorp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!