Met de musical ‘Scherven van geluk’ gaat een grote wens van Herman Kattemölle in vervulling

Woensdag 15 maart 2023

Door Ben Eggermont

Oud-stadsdichter Herman Kattemölle heeft een muzikale theatervoorstelling geschreven over het leven van Mozes. Het is zeker niet zijn eerste voorstelling. Hij heeft aan de basis gestaan van vele theaterprojecten waar hij meestal de liedjes en de muziek voor schreef. Naar eigen zeggen is hij dan ook meer een liedjesschrijver dan dichter. Zeven jaar geleden werd Herman ernstig ziek. Hij merkte toen dat het leven van Mozes veel raakvlakken had met zijn eigen leven. Het theaterstuk lag al enige tijd op de plank, maar wordt nu op 18 maart uitgevoerd in de Jachtlaankerk. Het is een uniek project waar mensen van 8 tot 86 jaar aan meedoen.

Herman over zijn project

“Ik vind het geweldig om met zo’n diverse groep te werken, bestaande uit mensen van alle leeftijden – letterlijk van 8 tot 86 – en verschillende achtergronden, waaronder een professionele zangeres (onze vocale coach), getalenteerde amateurmuzikanten, enthousiaste beginners en zelfs mensen die voor het eerst acteren of zingend acteren. De deelnemers zijn leden van de Jachtlaankerk. Het zijn mensen die naar buiten gericht zijn, midden in de maatschappij staan en niet zweverig of betweterig zijn. Ik heb gekozen voor een Eli-Asser-achtige sfeer/opzet, dat past beter bij mij als liedschrijver (al 40 jaar) dan als dichter. Liedteksten zijn een verdieping of reflectie van de toneelteksten en monologen.”

Op de vraag hoe het stuk te karakteriseren is, zegt Herman: “Het is geen specifiek religieus stuk, hoewel het ergens in geloven, dromen, hopen en de zin van ons bestaan wel thema’s zijn in het stuk. Het leven is volgens mij niet maakbaar. Geluk ervaren we in relatie tot de ander met bevestiging, troost en hulp. Door niet om te kijken in wrok, maar door nieuwe wegen te zoeken, zoals verwoord in het slotlied ‘Nieuwe wegen’. Het klinkt allemaal wat zwaar, maar het is lichtvoetig hoor. Humor is mijn beste wapen bij tegenslag, heb ik ervaren. Dit hoor je dan ook door de voorstelling heen.”

De muziek

Daarover zegt Herman: “Ik heb de muziek van de liedjes geschreven, regelmatig met een “Jiddisch” accentje. Door de vrolijke melodie heen klinkt melancholie. Er werken twaalf muzikanten mee op verschillende insturmenten, van gitaar en viool tot aan accordeon en slagwerk. Naast zangers op toneel, doet er ook een koor mee, begeleid door een strijkkwartet, fluitisten en een pianist. De muziek hiervoor is geschreven door de componist Henk Stoeten. Prachtig, filmisch bijna.”

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!