Middagje uit in Orpheus: het Nieuwjaarsconcert

Zondag 22 januari 2023

Door Pedro Waldenaar


Het nieuwe jaar is al weer een eindje op weg. Buiten vriest het. In de behaaglijke warme en bijna volle Altioszaal in Orpheus is het publiek in afwachting van het Nieuwjaarsconcert. Gelardeerd door gedichten treedt het Apeldoorns Popkoor onder leiding van de enthousiaste dirigent Reitse Giesbers op.

Onze voormalige stadsdichter Aad de Waal opent de voorstelling met een gedicht van Ivo de Wijs. De laatste strofe van het gedicht Verdwalen:

Laat me verdwalen in het jaar
En in een onbeschreven wereld
Om zonder zorg en zonder plicht
Te zwalken tussen nacht en licht
Kom, leg je hand in die van mij
Ik weet de weg niet, net als jij
Maar in de doolhof zijn we bij
Elkaar
Dus kom nou maar
We gaan verdwalen in het jaar

Een goede keuze: het zet de toon voor deze middag. Het gedicht maakt indruk, het straalt optimisme, onbevangenheid en trots uit. Kom nou maar, we gaan samen met elkaar het nieuwe jaar in. Met jou durf ik het wel aan. Met dit publiek durf ik het wel aan. Het publiek is geraakt en trots. Trots dat zij er bij mogen zijn, trots dat ze vol leven mogen zijn.

Want wie durft het aan om een onbegrijpelijk gedicht voor te dragen, wie durft het aan om het over de Liefde te hebben en wie durft het aan om te verhalen over zingende vogels. Wie durft
dit aan? Het zijn pareltjes van gedichten tussen de zoetgevooisde klanken van het Apeldoorns Popkoor met klassiekers als “Return to Sender” en “On the Road again”.

Het is juist die klik tussen het koor, de dichters en het publiek dat een Middagje uit tot een succes maakt: het geeft energie. Energie om elkaar te ontmoeten en de plannen van het nieuwe jaar met elkaar te delen. Het is zichtbaar als het publiek vraagt om een toegift, het is zichtbaar als velen nog even na willen blijven. Het was een mooie, geslaagde middag.

Orpheus, 21 januari 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!