Middagje uit in Orpheus: Musesi

Maandag 3 april 2023

Door Pedro Waldenaar

Nog een week te gaan en dan vieren we Pasen. Op zondagmiddag 2 april was het Palmzondag: de glorieuze intocht van Jezus in Jeruzalem. In Orpheus vieren we het middagje uit. Dit keer een heel gezelschap: Musesi, dat is afgeleid van The Musical Sel Musesi dat staat voor een amateurgezelschap met een ambitie om hoge kwaliteit te bieden. Afgaande op het enthousiaste publiek zijn ze daar zeker deze middag in geslaagd.  

Taboedoorbrekend

In de foyer worden we al vanaf half drie toegezongen onder het genot van een kopje koffie/thee en een koekje. De sfeer zit er daarom al meteen goed in. De Altioszaal zit stampvol als om 15.00 uur de show start. De show is tot stand gekomen in samenwerking met de ouderen programmaraad van Orpheus. Een show op maat dus, gericht op het publiek. En aan de toehoorders te merken is deze opzet meer als geslaagd. Het gekozen onderwerp is Taboe. Taboes over o.a. dementie en incontinentie, de verlate midlife crises, alcoholverslaving, schuldsanering, eenzaamheid,  liefdesleed, afscheid, lichamelijk verval en tenslotte kiezen voor jezelf. 

Gewaagd, maar respectvol

Wat we zien en horen doet verlangen naar de roaring twenties. Het is variété , cabaret en ontroerende sketches. Zoals het verhaal van de moeder, die het niet meer trok en toch weer terugkwam. Het verhaal over de vrouw die vocht tegen haar eetlust en maar wilde afvallen. Of de actrice die aan een man in de zaal vroeg of hij bij het plassen de voorkeur heeft aan een toilet of urinoir. En of hij links of rechts dragend was. Om vervolgens met de mond en handen voor te doen hoe moeilijk het voor mannen kan zijn om recht te plassen. Zeker als het velletje van de penis niet goed zit. Gewaagd om dit zo op het toneel te brengen, echter respectvol gebracht. 

Muzikale omlijsting

Musesi heeft een weloverwogen voorstelling afgeleverd, waarin ernst en humor met elkaar worden afgewisseld. En dit allemaal omlijst door prachtig gezongen liedjes zoals o.a. “De allermooiste bloemen bloeien langs het ravijn” en de klassieker van Robert Long: “Allemaal Angst”en het hilarische nummer “Eigen vinger”. Het is ambachtelijk vakwerk. Vlotjes gebracht en vooral ook authentiek. 

In de nazit bleek dat de bezoekers een amusante en memorabele voorstelling hebben bijgewoond. Buiten schijnt de zon, in menig hart heeft Musesi ook de zon laten schijnen. Dat is dan toch maar weer mooi gelukt.

 

2 april 2023, Orpheus, Pedro Waldenaar. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!