Middagje uit in Orpheus: Remember the Good Times

Maandag 22 mei 2023

Door Pedro Waldenaar

Het is broeierig warm in Apeldoorn: de lente is in al zijn hevigheid losgebarsten. In theater Orpheus, in een volle Altioszaal treedt The Blue Grass Boogiemen en Cor Sanne op. De sfeer is uitbundig. Het is zondag 21 mei 2023. Vijf talentvolle muzikanten/zangers brengen het publiek terug naar de jaren vijftig en zestig en laten ons nog een keer kennismaken met muzikale helden als Johnny Cash, Hank Williams, Ricky Nelson en niemand minder dan Elvis.

Remember the Good Times.

Blue Grass is een muziekstijl, ontstaan in de jaren veertig van de vorige eeuw, die zijn oorsprong vindt in een samensmelting van Europese ( met name Ierse en Schotse achtergronden) en Afro-Amerikaanse roots. De grondlegger is Bill Monroe, die zijn band The Blue Grass Boys noemde naar zijn geboortestaat Kentucky, waarvan de bijnaam The Blue Grass State luidt. De mandoline, de Banjo en de viool behoren tot de belangrijkste instrumenten van deze stijl. Cor Sanne is sinds de jaren ’60 actief in o.a. de country- muziek. Hij organiseerde veel country evenementen en haalde onder meer Johnny Cash, Emmylou Harris, Bill Monroe en Jerry Lee Lewis naar Europa.

Terug naar Orpheus, terug naar de Altioszaal. Een laaiend enthousiaste zaal geniet van nummers als “Love is a burning thing” en een breekbaar liedje zoals “Remember me”. En nog vele andere mooie songs. En…..onlosmakelijk is het fenomeen trein terug te vinden in de liedjes. Bij mij roept het beelden op van zwetende arbeiders werkzaam op de katoenvelden, de sfeer van brede bretels en brede stropdassen. De gloriejaren van de USA, het ooit machtigste land ter wereld.

Geweldige sfeer

Een geweldige zet is dat het eerste gedeelte zich afspeelt in de zaal om je daarna het publiek én de band te verplaatsen naar de foyer, waar onder het genot van een drankje en de hapjes van DA CAPO Apeldoorn de sfeer naar een hoogtepunt voeren. Een middagje uit, georganiseerd door de Ouderen Programmaraad van Orpheus. Ik denk met veel plezier terug aan de door hen georganiseerde voorstellingen. Dank!

Remember The Good Times. Zo gaan we de zomer in.

Bezetting: Robert-Jan Kanis: zang, gitaar en mandoline, Arnold Lasseur: zang, mandoline, gitaar en viool Aart Schroevers: zang en contrabas, Bart van Strien: zang, banjo, mondharmonica en viool, Cor Sanne- zang en slaggitaar.

Orpheus, 21 mei 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!