Middagje uit in Orpheus: Van Piekeren brengt lol en jolijt in deze barre tijd

Vrijdag 10 maart 2023

Door Pedro Waldenaar

Het sneeuwt, 9 maart 2023. Gisteren was het wereldvrouwendag en morgen, 10 maart, is het de trouwdag van onze geliefde prinses Beatrix met Claus. Vandaag zitten we in Orpheus in een bijna volle Altioszaal. In het kader van middagje uit treedt Van Piekeren op. De kenners weten het al: dit wordt een feestje. Van Piekeren brengt lol en jolijt in deze barre tijd.

Meer dan muziek

Van Piekeren bestaat uit vier muzikanten en Jan van Piekeren de frontman, de zanger, de grappenmaker, de showman. Hij heeft een stem als een rasp en een energie die meteen aanstekelijk werkt. Al na een paar minuten zingt en zwaait het publiek mee. Nou, dan mot je wel talent hebben, zouden ze in Utereg zeggen. Dat ken niet iedereen. Jan noemt het participatiemomentjes: laat het publiek ook maar wat doen. Van stil zitten word je alleen maar lui, zullen bij de band wel gedacht hebben. Zo’n vlotte start, je ziet dat ze het wel vaker hebben gedaan: opgetreden.

Kippenvel

Eerst maar de begeleidingsband: die was gewoon goed, heerlijk om naar te luisteren, geen moment te veel, geen moment verveeld. En dan Jan van Piekeren, een typische Utrechtenaar: zwarte humor, tegendraadse liedjes, dwars van woke. Voorbeeld is het liedje: “Ik hoop dat je de allerlaatste bent”. Daarna heb ik eindelijk rust. Geweldig, wie durft dit nu te zingen? Bijna melancholisch is hoe hij het liedje “De Voorstraat” zingt en brengt: een drukke winkelstraat waar het 24 uur van de dag nooit saai is en altijd wat te beleven. De kroeg die dicht gaat als de eerste winkel weer open gaat: “Utrecht, de Voorstraat, mijn dorp, hier ben ik thuis”. Het is een kippenvelmomentje zoals de zanger het wel vaker tijdens deze voorstelling zich uitdrukt. De zelfspot als hij maar blijft herhalen dat de band al dertig jaar op doorbreken staat. En het toch maar niet lijkt te lukken.

De aflsuiter

En je moet nog meer lef hebben om af te sluiten met de prachtige melodie van het liedje Waltzing Mathilde, waarbij hij in de voetsporen treedt van o.a. Rod Stewart, Tom Waits en André Rieu: “Ik heb gedaan wat ik wilde, gedronken, gelachen, gedanst en geleefd”. Het is van Piekeren ten voeten uit! Het was weer een mooie aflevering van het concept “Middagje Uit”.

 Orpheus, 9 maart 2023, pedro waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!