Een mooie, hoopvolle middag in Orpheus : de jeugd speelt piano!

Zondag 26 juni 2016

Door Redactie

Na die ellendige Brexit, waarbij een deel van het volk de macht krijgt wat leidt tot niets dan isolatie, is er in Apeldoorn nog hoop! Op zaterdagmiddag 26 juni 2016 spelen de docenten en de cursisten van Piano-school Apeldoorn in de Hanoszaal van schouwburg Orpheus de sterren van de hemel: de jeugd heeft de toekomst! Een hoopvol gegeven.

Pianoschool Apeldoorn bestaat 5 jaar en geeft op 6 locaties aan circa 200 leerlingen les. De missie van Pianoschool Apeldoorn is het ontwikkelen van het muzikale talent van kinderen en jongeren in Apeldoorn en omgeving. Vanwege het 5 jarig bestaan voeren zij het ‘Carnaval der Dieren’ op van de componist Camille Saint-Saëns ( 1835-1921).

Aanvankelijk wilde de componist  vanwege het luchtige karakter  het stuk niet opgevoerd hebben, bang om niet meer serieus genomen te worden. Toch is het zijn beroemdste stuk geworden. Het ‘Carnaval der Dieren’ bestaat uit 14 korte stukjes waarin telkens een dier wordt uitgebeeld: o.a. kippen, hanen, schildpaden, olifanten en zwanen komen aan bod. Een vrolijk, soms ook serieus en ernstig stuk, uitstekend geschikt met docenten en leerlingen samen te spelen.

Meline Yeghoyan, directeur van de pianoschool Apeldoorn, is een vrouw met passie die met een geweldige discipline en toewijding een prachtige voorstelling tevoorschijn weet te toveren voor een bomvolle zaal vol met trotse ouders en grootouders. Samen, en dat moet gezegd worden, samen met talentvolle docenten en cursisten.

Heel  bijzonder is het 11de onderdeel: de Pianisten-cocktail: hier komen veel leerlingen, van zeer jong tot en met de puberleeftijd, aan bod en spelen een kort stukje voor het publiek. De ernst staat op hun gezichten en een enorme discipline ontvouwt zich op het podium: de wil om zichzelf en het publiek te vermaken. Als een geoliede machine zijn ze op elkaar ingespeeld: strak en elkaar stimulerend spelen ze werkelijk de sterren van de hemel.

Het publiek is ontroerd  geraakt door dit jonge, toegewijde talent, te midden in een onrustige wereld. Mooi om dit te zien en te horen, mooi om te weten dat muziek kan verbinden en vermaken, mooi om te zien dat kinderen en jongeren worden uitgedaagd hun talenten te laten zien. Mooi vooral ook dat het geheel ontstaat door het samen te doen, samen iets moois creëren voor anderen, daar wordt iedereen gelukkig van. Dat is gelukt: Pianoschool Apeldoorn heeft een goed visitekaartje afgegeven met de voorstelling Pianisten-Cocktail! Op naar het volgende jubileum.

Tekst: Pedro Waldenaar en Gracia Sullivan

Orpheus Hanoszaal
Jubileumconcert Pianistencocktail
25 juni 2016 16:00

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!