Muziekcafé Gigant: Brock & The Brockettes: Bluegrass

Woensdag 27 mei 2015

Door Pedro Waldenaar

Perry Bakker

Het is 1ste Pinksterdag; de wereld is zonovergoten; ook in Apeldoorn en het is Pinksteren: het feest van het heilige vuur: In de steeg van muziekcafé Gigant treedt Brock & The Brockettes op. Het zal een warme, opgewekte middag worden.

De formatie bestaat uit twee vrouwen en Herman Brock en ze spelen Bluegrass op een zeer authentieke manier. Iemand uit het publiek is zo verwonderd over het feit dat dit een band is met Nederlandse roots; zij dacht werkelijk dat deze band uit Amerika komt. Herman Brock geboren in Winterswijk en opgegroeid in Terneuzen. De liefde voor de muziek wordt thuis met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten door zijn vader, die speelde in de FFFFband (Fat Freddy’s Freak Federation).

Bluegrass is een stroming die is ontstaan in de jaren 40 van de vorige eeuw; het zijn vooral de instrumenten en de manier waarop ze worden bespeeld waarom Bluegrass zo uniek is. De belangrijkste instrumenten zijn de mandoline, de vijfsnarige banjo, de dreadnoughtgitaar ( een gitaar met een grotere klankkast waarbij de hals meestal bij de 14de fret aan de klankkast is bevestigd).

Terug naar de zondagmiddag; naar 1ste Pinksterdag: Als de band begint te spelen, ontstaat er meteen een opgewekte sfeer. Onmiddellijk denk ik aan de programmeur: is dit nou toeval om deze band met Pinksteren te programmeren? Wil de programmeur met deze band de geest van Pinksteren uitdrukken? Nou, het antwoord hoeven niet te weten; de sfeer is goed; de steeg zit vol mensen en de medewerkers van Gigant zijn gewoon lieve mensen die uiterst hun best om de band én het publiek van drankjes en hapjes te voorzien.

“I love you, Honey, I love your money, buth both of all; I love your automobile”.
Een opwekkende tekst die vrolijkheid van deze middag alleen maar doen stijgen. Er dan is er nog die CD: “The Old World”.  Een mooi verzorgde CD; inclusief de teksten. En onder de tonen en de tekst van “My Old Hometown” schrijf ik deze blog:

“I’ve been around this big world, Yes I’ve seen the promised land”
Het was Pinksteren; het was muziekcafé Gigant; het was een heerlijke dag. En de CD; die houden we!!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!