Help de bevolking van Oekraïne

Muziekcafé Gigant: Einfach Kurt – verlichting en beklemming in één

Dinsdag 17 mei 2016

Door Pedro Waldenaar

Charles Teerlink

Het is zondagmiddag 15 mei 2016, 16.15 uur, Muziekcafé Gigant: Einfach Kurt speelt. Heerlijke, relaxte muziek, goed in het gehoor liggend, soms met een zwaarmoedige kant. Kortom, op deze eerste Pinksterdag worden we aangenaam verrast. De band Einfach Kurt bestaat uit drie jonge, levenslustige mannen: drums, gitaar en bas die sferische luistermuziek afwisselen met heerlijke dansmuziek.

De geest van Pinksteren vertolkt deze band prima, de duistere periode van de winter ligt achter ons en de Zomer kan beginnen. Je voelt dat de harde bevroren aarde zacht en warm wordt. Zo beginnen ook een aantal nummers: mysterieus, bijna middeleeuws: of de Pest ons land bereikt om toch weer vrolijk te eindigen; eigenlijk een beetje spottend. Er zitten originele singer-songwriter nummers bij, die de leadzanger uitstekend weet te vertolken. Sommige nummers raken een gevoelige snaar bij de luisteraars. Andere nummers maken dat men niet stil kan blijven staan. Knap staaltje als je zo de stijlen weet af te wisselen.

Het niet te talrijke publiek voelt zich langzaam maar zeker opgenomen in de sfeer van de band en geniet werkelijk intens. Dat zij boeien, blijkt als zij aan het publiek vragen welk nummer gespeeld wordt: bij de eerste tonen wordt de stijl van Leonard Cohen herkent en zelfs het nummer: The Partisan. Er heerst een opgewekte sfeer in het muziekcafé en het wordt tijd voor bitterballen en bier. De geest is verlicht, de band speelt nog 2 nummers nà en buiten schijnt een dun zonnetje. We gaan geïnspireerd naar huis! De dag is geslaagd.

Gracia Sullivan en Pedro Waldenaar

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?