Muzikale troost voor nabestaanden 30 April

Dinsdag 27 oktober 2009

Door Jan Willem ter Steege

Muzikale troost voor de nabestaanden van de overledenen van afgelopen jaar van de wijkgemeente Grote Kerk en de nabestaanden van de slachtoffers van 30 april.

Zondag 1 november om 19.00 uur in de Grote Kerk van Apeldoorn

Bijzondere uitvoering van : Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Uitvoerenden: het Gelders Bach Collegium en het Waterlands Kamerkoor.
Solisten: Bauwien van der Meer, sopraan, Joost van Tongeren, bariton Alexander Koeznetsov, piano
De muzikale leiding is in handen van dirigent Wolfgang Lange.
Entree: gratis.

Dit requiem is een afsluiting van een periode waarin wij ons als gemeente zozeer betrokken hebben gevoeld bij de gebeurtenissen van Koninginnedag 2009.

Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms ( 1833-1897) is geen muziek ter nagedachtenis maar muziek en teksten voor troost, voor allen die een geliefde te betreuren hebben.
Een wat Brahms noemde “menschliches” requiem. Een bemoediging voor de treurenden en twijfelenden op basis van een bevrijdend en troostrijk vertrouwen in Gods onvoorwaardelijke
Liefde en een verzoening met de dood. Het requiem is een hooglied van de troost. In de ervaring met de dood helpt in de eerste plaats alleen wederzijdse troost.

Dat is ook de reden dat de wijkgemeente Grote Kerk Apeldoorn dit requiem als troost aan wil bieden aan de nabestaanden in haar wijkgemeente en de nabestaanden van het drama van 30 april, waar velen in de Grote Kerk na de aanvankelijke vreugde, hun verdriet konden delen. Dit requiem vindt plaats in een samenkomst onder leiding van de pastores Visser en Zemann.

De overledenen van de wijkgemeente Grote Kerk worden herdacht op zondag 22 november op de Eeuwigheidszondag, waarop aansluitend om 11.15 uur de daarbij passende Bachcantate BWV 106 wordt uitgevoerd waarin het sterven en onze begrensde levenstijd centraal staat. Ook deze Bachcantate wordt uitgevoerd door het Gelders Bach Collegium.

Over het Requiem schreef Clara Schumann aan Brahms: “ik ben geheel en al vervuld van uw Requiem, het is een zeer imponerend,geweldig stuk muziek. Het is ontroerend, het
grijpt de hele mens(heid) aan in een wijze die zeer zeldzaam is”.

Daarom nodigen wij u van harte uit om dit Requiem bij te wonen en dat u de gevoelens van Clara Schumann mag delen.

Rob Visser
Wolfgang Lange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!