My Blue Van in Gigant: Let the monkey free

Maandag 16 juni 2014

Door Pedro Waldenaar

Angela Stouten

Wederom een zondagmiddag, 15 juni om 16.15 uur: My Blue Van! Een Utrechtse band opgericht in 2009 door Dennis Wechgelaar (Drums), Bas Beenackers (zang, gitaar, piano) en Freek van Ede (Basgitaar).Op het buitenterras van Gigant drie jonge mannen die in staat zijn doorleefde muziek te maken.

Er klinkt blues in de steeg van Gigant. Het is pijnlijke muziek; een Fries in het publiek zegt: “Ik krijg kippenvel van deze muziek; het snijdt en het snijdt”. De stem van de zanger is rauw en doorleefd. De drummer en de basgitarist ondersteunen de zanger; het is een goed en vooral mooi samenspel. De band vangt het publiek; hun optreden is al meerdere malen bekroond met het winnen van de Utrecht Popprijs Publieksprijs in 2012 en een 3voor12/Utrecht Award voor beste Utrechtse Live-Act in december 2013.

“Let the monkey free” is de openingssong voor deze muziek: laat de aap vrij; mij deert het niet; apen mogen van mij allemaal vrij; als mij deze muziek me maar niet wordt afgepakt. Het tweede nummer: Lazy afternoon. Het publiek gaat er voor zitten; luieren in de zon. De kinderen op de foto hierboven voelen de sfeer aan en spelen; spelen zoals kinderen spelen: de rust zelve. Ongelofelijk dat deze band dit voor elkaar krijgt: spelende kinderen met op de achtergrond het nummer “As Colours change”: het debuutalbum van de band.

OOR magazine over dit debuutalbum: As colours change is in alles een overdonderende plaat met -zonder uitzondering- aangrijpende, je bij de kladden grijpende blues-rocksongs die lang hebben liggen marineren in een flinke bodem soul. My Blue Van verrijkt de geschiedenis van de popmuziek in Nederland en daar is As Colours Change het eerste bewijs van.

De akkoorden van de gitaren zijn soms snerpend; en indringend; de muziek is soms loom en tergend; melancholiek. Het publiek krijgt de tijd om het te verwerken; tijd om na te denken; even stil te staan op deze zondagmiddag; even uit te rusten op de klanken van het achtste nummer: Please close your eyes en zich af te vragen: What happened to me? ( het negende nummer) Wat gebeurt er nu met me; hier in de steeg van Gigant; hier zit ik met gesloten ogen mij af te vragen wat er met mij gebeurt.

En dan; volkomen onverwacht; voegt de band een man uit het publiek met een mondharmonica toe.; dan wordt het nog steviger; nog meer blues. Leuk dat het publiek zich verantwoordelijk voelt. Is dit nu burgerparticipatie? We eindigen met Your Melody. Het is aan ons om de melody te bepalen. Met genoegen neemt het publiek dit aan en gaat aarzelend zijn weg.

Gelukkig: er komt waarschijnlijk een herkansing; de band werkt aan een 2de plaat en wil  volgend voorjaar op toernee; willen heel graag Apeldoorn aandoen; My Blue Van! Noteer de naam en het komt goed!

Setlist: Monkey free; lazy afternoon, colours change; word of my uncle; carousel; stranger; who is there to know, please close your eyes; what happened to me; bumpy road en your melody. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!