Nieuwe entreepoort Paleis Het Loo

Dinsdag 28 maart 2023

Door Kevin van Es

De nieuwe entreepoort naar Paleis Het Loo aan de Amersfoortseweg is opgeleverd. Voor het ontwerp zocht Paleis Het Loo de samenwerking met ACEC, Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Zij bundelden hun krachten in de zoektocht naar een nieuwe, maar historische entreepoort. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC, vertelt over de samenwerking.

Het ontwerp

ACEC organiseerde voor deze opdracht een selectieproces waarbij tien kandidaten streden om de unieke kans. De lijst werd gekort tot drie kanshebbers, de keuze viel uiteindelijk op Frank Tjepkema van ontwerpbureau Tjep. uit Amsterdam. Jasper legt uit: “Hij heeft het beste artistieke antwoord gegeven op de vraag vanuit ACEC en Het Loo.” De directeur van ACEC noemt het ontwerp origineel: “Het knappe van dit ontwerp is dat het aan veel eisen moest voldoen. Het moest opvallen, maar ook elegant en subtiel zijn,” aldus Jasper. Ook Michel van Maarseveen, algemeen directeur van Paleis Het Loo, spreekt zijn tevredenheid uit: “We zijn blij met het prachtige ontwerp van Frank. Zijn entreepoort sluit op een eigentijdse wijze aan bij het historische paleis en is een artistieke blikvanger,” aldus Michel.

Ambities

De poort bestaat uit twee lagen. De buitenste cortenstalen laag biedt via abstracte uitsparingen doorkijk op een tweede, witte laag die verwijst naar de barokke patronen in de tuin van Paleis Het Loo. Jasper noemt de poort mooi en subtiel: “De details en uitwerking is tof, je voelt de historie én ziet dat het hedendaags is,” aldus de directeur van ACEC. De gloednieuwe poort fungeert volgens Jasper niet alleen als doorgang: “Het ontwerp is een artistiek uithangbord. Het zegt echt ‘Hallo hier is Paleis Het Loo’ en het straalt een gevoel van ‘welkom’ uit.” Jasper noemt de poort ‘een verbinding tussen historische, hedendaagse en toekomstige kunst.’ Volgens hem was dit tevens de ambitie van het paleis. De nieuwe poort moet tientallen jaren meegaan, mede hierom is de moderne uitstraling belangrijk. Over het design vertelt Frank: “De nieuwe entreepoort van Paleis Het Loo beschouw ik als een poort van onze moderne tijd naar de klassieke tijd, maar bovenal een plek waar een versmelting plaatsvindt tussen heden en verleden.”

Samenwerking

Jasper van der Graaf beschrijf de samenwerking tussen ACEC en Paleis Het Loo als ‘heel erg leuk en opmerkelijk’. Volgens hem werkten met ACEC en Paleis Het Loo ‘de kleinste en de grootste culturele instelling van Apeldoorn’ samen. Jasper vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam: “Wij doen veel in de buitenruimte. Het Loo heeft dit gezien, vond het interessant en heeft deze opdracht aan ons toevertrouwd. Uiteindelijk is het resultaat nog beter dan voorgesteld.”

Making off

Eind mei is de tentoonstelling ‘TJEP’ van kunstenaar en vormgever Frank Tjepkema te zien in kunstruimte ACEC. Jasper legt uit dat de tentoonstelling uit twee delen zal bestaan: “Je ziet de making off van de entreepoort en je krijgt een kijkje in het oeuvre van de kunstenaar en ontwerper,” aldus Jasper. De tentoonstelling is vanaf 20 mei tot en met 25 juni te bewonderen in de kunstruimte van ACEC, aan de Roggestraat in Apeldoorn.

Paleis Het Loo is vanaf 22 april weer open voor bezoekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!