Nits met nieuw album naar Gigant

Dinsdag 6 maart 2012

Door Redactie

Vrijdag 9 maart brengt Nits het nieuwe album ‘Malpensa’ uit, alweer het 25e album. De groep scoorde in de jaren ’80 hits met nummers als Nescio en In the Dutch Mountains. Nog altijd wordt er veel lof uitgesproken over de platen en de optredens van de band, zowel in binnen- als buitenland. Vandaar ook de aankomende Europese tour. Maar daaraan voorafgaand geven ze een aantal exclusieve concerten in Nederland. Zaterdag 17 maart biedt Gigant de mogelijkheid om
één van deze concerten mee te maken. Kaarten zijn voor € 17,50 (€ 16,50 voor leden) verkrijgbaar via www.gigant.nl en aan de kassa van Gigant.

Er is geen stempel te drukken op de band waarvan het genre vaak wordt omschreven als art-pop. Nits vindt zichzelf iedere keer weer opnieuw uit en ze gaan samenwerkingen niet uit de weg. Zo traden ze op met het Metropole orkest en Kyteman. Met die laatste is ook samengewerkt op de nieuwe plaat en in diens Kytopiastudio is een deel van het album ook opgenomen.

De Amsterdamse popgroep Nits bestaat uit zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, Rob Kloet (percussie) en Robert Jan Stips (keyboard). Nits werd opgericht in 1974. Verschillende albums werden opgenomen en singles uitgebracht en in maart 1983 verscheen het album Omsk. De single Nescio, in samenwerking met zangeres Mathilde Santing, kwam in de top 10 en betekende de definitieve doorbraak van Nits.

Henk Hofstede over Malpensa: “We hebben vrij lang over dit album gedaan, op verschillende momenten en plekken. Dat geeft kleur aan de songs. De diversiteit in sfeer, invalshoeken en muziek is dan ook groot”.

38 jaar, vier Edisons, een Gouden Harp en een BV Popprijs verder staat Nits nog steeds overeind. Dit laten ze zien met het nieuwe werk en bijbehorende toernee. De eerste single van het nieuwe album heet ‘Love Locks’ en is reeds verschenen.

Update 15 maart: Toetsenist Robert Jan Stips heeft een ernstige bacteriële infectie aan zijn linkerhand en zal daarom worden vervangen door Titia van Krieken. Dit meldt het Apeldoorns Stadsblad. Van Krieken heeft eerder met Nits meegespeeld, van 1998 tot 2004.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!