Nog even over gisteravond…gillen en gieren bij The Chippendales

Dinsdag 18 december 2018

Door Stéphanie Berris

‘The Chippendales? Bestáán die nog??’ is de reactie die ik regelmatig krijg als ik vertel over weer een hilarisch bezoek aan de wereldberoemde strippers. Inderdaad, The Chippendales gaan volgend jaar alweer 40 jaar mee. Uiteraard zijn de dansers in tussentijd vaak vervangen, maar de missie is gelijk gebleven: het publiek een geweldige ladies night out bezorgen.
Tijdens de nieuwe theatertour “About Last Night” laat Apeldoorn zich van een ondeugender kant zien dan we gewend zijn. Driekwart van de bezoekers heeft duidelijk moeite gedaan er zo sexy mogelijk uit te zien: zelden zag u zoveel kanten topjes en korte rokjes in een theaterzaal. Wat maakt een stripact zo populair dat er na 40 jaar nog steeds elk jaar wereldwijd 2 miljoen vrouwen naartoe gaan? Na mijn – inmiddels zesde – bezoek aan de torso’s met vlinderdas, denk ik het wel te kunnen verklaren.

Aanstekelijke opwinding

Toen ik voor het eerst werd uitgenodigd voor een avondje Chippendales, reageerde ook ik sceptisch. Geen idee wat ik daar nou moest, ik houd helemaal niet van die spierbundels… Precies de reactie die ik sindsdien ook vrijwel altijd hoor. Maar wie open staat voor een beetje gekkigheid, van mannen houdt en niet overdreven preuts is ingesteld, garandeer ik een topavond. Is het niet van opwinding dan toch zeker van het lachen.
Want natúúrlijk moet je die opwinding met een korreltje zout nemen. Ja, het zijn afgetrainde lichamen, en ja elke cliché fantasie wordt uitgebeeld. De sexy bouwvakker, politieman, Mr. Grey, de cowboy, de piloot…ze passeren allemaal de revue. Een tikje ordinair? Absoluut. Smakeloos? Zelden. Naast licht erotisch is de hele sfeer vooral ook hilarisch. En of je de heren nou aantrekkelijk vindt of niet, gedurende de avond word je even meegezogen in het massale enthousiasme van je seksegenoten. Zodra overhemd of broek wordt losgeknoopt, ontsteekt de zaal in luid gejoel.

Eerlijk is eerlijk: technisch gezien zijn de danspasjes dit jaar niet zo strak als de buikspieren. Maar dat mag de pret niet drukken. Dans-, muziek- en stripacts worden afgewisseld met interactie waarbij een aantal dames op het podium mag komen. Terwijl een deel van de zaal alles in het werk stelt om zichzelf of een vriendin daartoe uitgenodigd krijgen, probeert het andere deel plotseling volstrekt onzichtbaar te zijn. Uiteraard kiezen de mannen hun ‘slachtoffers’ bij voorkeur uit die laatste categorie. Apeldoorn weerlegt vanavond echter haar reputatie van brave provinciestad: met name de wat oudere uitverkoren dames weten wel raad met deze kans om de dansers naar hartenlust te betasten. Een vrouw van rond de vijftig beeldt schaamteloos op handen en knieën haar favoriete standje uit met één van hen en wordt daarvoor beloond met daverend applaus en een Chippendales kalender.

Billen tikken voor alle leeftijden

Bezoekers uit Apeldoorn, maar ook uit België, Duitsland, Rusland en Zuid-Amerika zijn naar Orpheus gekomen om te genieten van de opzwepende sfeer in een zaal vol ongegeneerd gillende vrouwen. Studentes, huisvrouwen, moeders én grootmoeders die zich vrij voelen om vrijuit te kijken, te zuchten en aan te raken. Na een historie vol #metoo lijken ze bijna het recht op te eisen zich zonder schuldgevoel te verlustigen aan naakte mannenlijven. In zekere zin is een bezoek aan The Chippendales een daad van emancipatie. En daarvoor ben je nooit te oud: een chique dametje van 70 dat zich voor aanvang heel ongemakkelijk voelt op dit verjaardagsuitje, komt al snel los en zit met glanzende ogen mee te klappen. Als er een danser door onze rij komt, aarzelt ze geen moment en… ‘pets!’, ze slaat hem zo op zijn achterste, om mij vervolgens een high five te geven. Als ik na de voorstelling zie hoe ze voor de foto bij een Chippendale op schoot kruipt, durf ik wel te concluderen dat er weer iemand ‘om’ is.

Aandacht en aanraking

Wat The Chippendales succesvol houdt, is niet de aanblik van scheurende hemdjes, sexy uniformen en gespierde lichamen. Wie dat wil zien, kan dat dankzij internet altijd en overal. Maar hoe vaak krijg je de kans om zelf met je handen over zo’n sixpack te gaan? Een omhelzing te krijgen van zo’n 3D-versie? Er is interactie met het publiek, na afloop kan iedereen op de foto en wie geduld heeft kan in de foyer meestal nog wel even kletsen, poseren of knuffelen met wat ‘Chips’. De mannen weten zowel tijdens als na de show de indruk te wekken oprecht plezier te hebben in hun werk en het contact met hun fans. Dát is wat in mijn beleving het concept al 40 jaar in leven houdt. Een avond naar The Chippendales is en blijft de ultieme ‘girls night out’. Compleet met tastbare herinnering, een foto met de heren waar een groot deel van de bezoeksters graag 15 euro voor over heeft. Met 6 foto’s en een gescheurd hemd in mijn bezit, is het voor mij nu wel mooi geweest. Maar ik raad iedere vrouw aan minstens één keer te gaan kijken. Een makkelijk af te vinken Bucket List item, en perfect voor een vriendinnenavondje.

Met hun show in Orpheus sloten The Chippendales hun Europese tour van 2018 af. Nu de mannen terug zijn naar the States, heb je  nog een heel jaar om je over je schroom heen te zetten. Dus… about next year… #youtoo?

Was jij er ook bij in Orpheus? We zijn benieuwd naar je ervaring! Deel jouw mooiste foto of verhaal gerust hieronder! Denk wel aan de privacy en deel zonder toestemming geen foto’s waarop bezoekers zijn afgebeeld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Dans

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!