Ontwikkeling Cultuurkwartier Apeldoorn

Vrijdag 3 juni 2011

Door Gerrit Steenbergen

De instellingen die werkzaam zijn in het cultuurkwartier hebben met elkaar overleg gevoerd hoe de toekomst het beste kan worden vormgegeven. De volgende verklaring hebben zij gezamenlijk opgesteld ten behoeve van de Apeldoornse gemeenteraad, en voor de inwoners van de stad.

De grote – voorgenomen- bezuinigingen binnen met name de cultuursector hebben ons als culturele instellingen letterlijk dichter bij el kaar gebracht.. Wij zijn als CIA ( en dan met name Markant, Gigant, Orpheus en CODA) tot de conclusie gekomen dat we de samenwerking kunnen en willen intensiveren. Wij willen voor het Cultuurkwartier een businessplan ontwikkelen,waarin voor alle deelnemers een herdefiniëring van de taken, diensten en producten zit. In die herdefiniëring  per onderdeel nemen we vanuit een totaal perspectief de  huisvesting mee. Voor ons allen vormt die huisvestingscomponent een zware last die we nauwelijks kunnen dragen. Wij willen onderzoeken of er andere manieren – en ook onorthodoxe mogelijkheden-  zijn om de baten te vergroten door efficiënter gebruik, door mogelijke uitruil van onderdelen  of gebouwen, dan wel een verbinding te maken met nieuwe ( commerciële) partners.  Dat moet kosten verkleinen en opbrengsten genereren. Een nieuw op te richten stichting Cultuurkwartier kan een belangrijke impuls zijn voor de ontwikkeling van het Noordelijk deel van de binnenstad, passend binnen de lijnen die de gemeente heeft uitgezet..

Een centrale en gezamenlijk aangestuurde horecavoorziening en een gezamenlijk loket voor huur en verhuur van ruimten, seats2meet, seats2work voor zzp’ers en andere belangstellenden zijn uiteraard onderdeel van de inventarisatie. Ook willen we bezien of we een centrale aansturing van evenementen en activiteiten kunnen realiseren.

De CIA heeft de afgelopen week intensief overleg gevoerd met ACEC en wij hebben vanochtend, 1 juni 2011, bovendien een constructief gesprek gevoerd met wethouder Olaf Prinsen en zijn ambtenaren om dit plan verder vorm en inhoud te geven. Wij hebben de intentie een bruisend cultuurkwartier te realiseren. Wij zien heel veel kansen en mogelijkheden,. Wij hopen dat u ons in de gelegenheid stelt dit plan uit te werken tot een businessplan en verwachten u vóór november een contourenschets te kunnen presenteren.

Ilse Verburgh- dir/bestuurder Markant, Gerda Kroeze – dir. Orpheus, Martijn van Duivenboden- dir. Gigant, Gerrit Steenbergen- dir. ACEC, Carin Reinders-dir.bestuurder CODA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!