Ook in Het Portret van Apeldoorn zit een Zadelpunt

Woensdag 2 augustus 2017

Door Gerard Oltmans

Op dit moment exposeert Jeroen Taalman in het CODA Museum, als eerste stadsfotograaf van Apeldoorn kreeg hij van de Gemeente de opdracht om ‘de stad in beeld te brengen’. In zijn periode heeft Jeroen dit onderwerp al in diverse exposities en presentaties in beeld uitgedrukt. Deze tentoonstelling is zijn Finale.

Samenwerking, dat is wat Jeroen Taalman gezocht heeft in zijn periode als stadsfotograaf en dus ook in deze tentoonstellingen; het Zadelpunt en Het Portret van Apeldoorn. Bij het Zadelpunt is elke foto voorzien van een gedicht van Hanz Mirck, stadsdichter van Apeldoorn in dezelfde periode als Jeroen. Een beeld-taal die elkaar aanvult en onderstreept. Niet voor iedere bezoeker bleek het duidelijk dat de tentoonstelling naast een figuurlijke ook een letterlijke verdieping had. Dat is jammer, juist in de lagere verdieping hangt een gedicht met foto die bij de bezoeker, binnenkomt…. Kinderzerkjes.

Dat bleek ook bij de bezoekster die speciaal voor deze foto en gedicht met haar kinderen naar de tentoonstelling was gekomen. Het had indruk gemaakt want ook in haar omgeving was ze met dit leed geconfronteerd.

Met Het Portret van Apeldoorn heeft Jeroen samenwerking gezocht met beeldmaker Thomas Boelaars samen hebben zij gezocht naar plekken die bepalend zijn (of kunnen zijn) voor de identiteit van Apeldoorn. In de tentoonstelling zijn niet alle plekken makkelijk herkenbaar als een plek in Apeldoorn, maar ook dan geeft de foto een identiteit weer die makkelijk als Apeldoorns herkend wordt.

Het project is in augustus 2016 opgestart met de vraag of mensen een plek kenden zij kenmerkend vonden voor de identiteit van Apeldoorn. Deze plek/foto konden zij dan insturen via Facebook.com/PortretVanApeldoorn.

Bij beschouwing van deze pagina kun je echter de vraag stellen, zijn er niet veel kenmerkende Apeldoornse plekken zijn of is de communicatie over deze pagina schromelijk tekort geschoten. Het aantal ingezonden beelden is bedroevend laag.

Wellicht is een revitalisering van deze FB pagina mogelijk, want ik ben toch wel razend nieuwsgierig naar wat anderen beschouwen als het Portret van Apeldoorn.

 

De expositie loopt nog in het CODA Museum tot en met zondag 27 augustus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!