Oorlogssporen verkennen met Martine Letterie

Vrijdag 1 mei 2015

Door Redactie

Speciaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar.

21 januari 1943 is een zwarte bladzijde uit de Apeldoornse geschiedenis. Woensdag 20 mei wordt dit indrukwekkende oorlogsverhaal belicht door kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Zij heeft in opdracht van CODA een jeugdboek geschreven genaamd ‘Hanna’s reis’. Het boek verteld over de 15 jarige Joodse Hanna. Hanna werkt als dienstmeisje bij een ouder echtpaar. Het is oorlog en de Joden mogen niets meer van de Duitsers. Hanna ontmoet Anneke en samen spelen ze een gevaarlijk spel: ik durf wat jij niet durft! Hanna durft meer dan goed voor haar is en wordt regelmatig door de politie opgepakt. Uiteindelijk wordt ze naar het Paedagogium Achisomog op het terrein van Het Apeldoornsche Bosch gestuurd, het Joodse tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn. Haar ouders denken dat ze daar veilig is. Maar dat pakt heel anders uit.

Het Apeldoornsche Bosch kennen we nu als Groot Schuylenburg (’S Heerenloo). Deze instelling ligt aangrenzend aan de WOOS-wijk (WOudhuis-OSseveld) aan de overkant van de Zutphensestraat. Hier stond vroeger de joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch.

Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis en wil je graag meer weten over dit verhaal? Dan is dit je kans! Op woensdag 20 mei kun je samen met Martine Letterie een rondwandeling maken over het terrein van Groot Schuylenburg, waarbij zij alles verteld over deze indrukwekkende geschiedenis. Natuurlijk mag je ook al jouw vragen stellen. We starten om 14.00 uur bij brasserie De Zon met een presentatie over het boek ‘Hanna’s Reis’ en ontdekken daarna al wandelend over het terrein van Groot Schuylenburg welk indrukwekkend oorlogsverhaal zich hier heeft afgespeeld. Voor deze activiteit is het belangrijk dat je je even aanmeldt zodat je van een plaatsje verzekerd bent. Er is plek voor 25 deelnemers.

Nog even alles op een rijtje:

Wat: Oorlogssporen verkennen met Martine Letterie
Wanneer: woensdag 20 mei, aanvang 14.00 uur
Waar: Startpunt is bij Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, Apeldoorn (op het terrein van Groot Schuylenburg)
Voor wie: Jongeren tussen de 10 en 14 jaar.

Kosten: € 2,50 (incl. thee/ranja en rondwandeling)

Aanmelden: mail naar denktankbreed@gmail.com of bellen met 06 380 12 505

Deze activiteit wordt georganiseerd door vrijwilligersnetwerk DenkTank Breed met steun van Vereniging Oud Apeldoorn en CODA.

Naast het lesboek heeft CODA ook een lesdoos ontwikkeld voor scholen. Meer info hierover is te vinden via http://www.coda-apeldoorn.nl/activiteiten/erfgoed-apeldoorn/apeldoornsche-bosch/

De uitgave van het jeugdboek Hanna’s Reis en de lesdoos zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!