Oorstrelende wereldmuziek met Henk van Glabbeek

Maandag 30 mei 2022

Door Ben Eggermont

In een volle, aandachtige zaal gaf Henk van Glabbeek uit Deventer, gezeten tussen zijn fluiten en bijzondere snaar instrumenten, een inspirerend, wereldomvattend  concert in de Altios zaal van Theater Orpheus.

De concertreis bracht het publiek langs verscheidene plekken in het Midden-Oosten zoals Iran, Syrië, Turkije en Armenië. Met uitstapjes naar India, China, Japan. Elk met hun eigen karakteristieke snaar- en blaasinstrumenten. Voor de fluitmuziek van de Lakota indianen werd een uitstapje gemaakt naar Amerika.

Uit India, waar Henk jaren als monnik heeft gewoond, klonk traditionele sitar muziek bij ons bekend geworden in de jaren ’70 met de klanken van Ravi Shankar. Henk bespeelde de door hemzelf gerestaureerde klein formaat sitar.

De overstap naar de Setar uit buurland Iran was snel gemaakt, de klankverwantschap tussen sitar en setar was zonneklaar. Naast de muziek kent Iran, tot op de dag van vandaag een rijke poëzie traditie, die in combinatie met de muziek een geheel eigen sfeer ademt. Henk heeft vele reizen naar Iran gemaakt om bijzondere instrumenten te verkrijgen zoals de saz en de tar.

Naast de snaarinstrumenten heeft Henk een uitzonderlijke verzameling fluiten uit diverse windstreken, waaronder zelf gemaakte fluiten. Een daarvan is de duduk, een eeuwenoude herdersfluit uit Armenië. De dubbel-riet geblazen techniek geeft deze fluit zijn melancholische klank. Daarnaast bespeelde Henk de shakuhachi uit Japen, de herdersfluit van de Lakota indianen en fluiten waarvan ik de naam niet heb onthouden.

Met de Chinese Guzheng harp, gekregen van een Chinese leerlingen, sloot Hank  het concert, ruim over de hem toegemeten tijd, af. Niemand had daar overigens een probleem mee, integendeel van begin tot eind wist Henk het publiek te boeien en te ontroeren met zijn muziek, soms ietwat onwennig voor onze Westerse oren.

Na de voorstelling was er een gezellige nazit in het café onder genot van een drankje en een hapje. De hapjes werden verzorgd door de dames van Da Capo

Een waardige afsluiting van het eerste seizoen ‘Middagje uit’ geprogrammeerd door de Ouderenprogrammaraad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!