Opening exposities in ACEC zorgt voor hoge opkomst

Maandag 22 november 2021

Door Dione Lam

In het grote gebouw aan de Roggestraat zijn er 2 exposities te zien. Under the Surface, gemaakt door de Apeldoornse kunstenares Iris Burghout samen met de Engels-Duitse Barbara Schroeder, en Connecting the Dots, gemaakt door de Apeldoornse Juan Carlos Villarroël. Met een hoge opkomst kunstliefhebbers, en de kunstenaars zelf, was de officiële opening een groot feest.

Apeldoorn is niet gemiddeld

Toen Jasper van der Graaf, artistiek leider bij ACEC, begon met zijn toespraak, vertelde hij over hoe Apeldoorn vaak ‘gemiddeld’ wordt genoemd. “Dit werk is niet gemiddeld, dit werk is niet middelmatig, dit werk is gewoon vreselijk goed”, spreekt Jasper uit over tentoonstelling Under the Surface. “Een prachtig muzikale presentatie met werk dat er echt toe doet, dat wij hier zomaar in onze bovengemiddelde stad hebben zitten.”

Picasso per kwast

Iris is vooral bezig geweest met het improviseren. Ze heeft een ruimtelijke collage gemaakt met diverse materialen. “De volgende keer is het kunstwerk weer totaal getransformeerd, uit elkaar gehaald en weer ergens anders opgezet en dat is ook heel erg leuk”, legt Iris uit. Barbara Schroeder is een heel ander verhaal. Haar werk past heel erg goed bij dat van Iris. Alleen daar waar Iris improviseert, is Barbara bezig met het ondergrondse.

Carlos is een fotograaf die hier in Apeldoorn rondloopt en werk maakt, waar die de keuze heeft om overal en nergens prachtige beelden neer te zetten. “Maar hoe vertaal je dat naar een tentoonstelling toe, daar hebben we dat natuurlijk over gehad”, vertelt Jasper. “De foto’s zijn uitgekozen op de ruimte en in hun ritme en diversiteit. En dat is gewoon echt enorm goed gelukt.”

Nieuwsgierig?

Kon je niet bij de opening zijn, maar ben je toch nieuwsgierig naar het prachtige werk van deze 3 kunstenaars? De expositie is tot 9 januari 2022 te zien. Elke vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur kan je langs gaan in ACEC, dus pak je kans!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!