Opera meets the blues: een jazzy middag in Orpheus

Woensdag 3 mei 2017

Door Pedro Waldenaar

Govert Driessen

In de Hanoszaal van Orpheus bevindt zich dinsdagmiddag 2 mei de culturele elite van Apeldoorn, althans volgens Peter Beets, een fenomenale klassieke, jazz en blues pianist. Al voor zijn optreden maak ik kennis met een bezoeker, die minstens 20 keer per jaar zijn concerten bezoekt. Volgens hem gaan we de Oscar Peterson van de lage landen ontmoeten. En dat belooft wat.

Even terzijde: Orpheus organiseert een aantal keren per jaar middagvoorstellingen voor bezoekers die de kans krijgen ook in de middag te genieten van cultuur. Een prima initiatief dat wat mij betreft veel en veel vaker mag! Maar nu terug naar Opera meets the blues.

De middag wordt gepresenteerd door het Trio Peter Beets ( Peter Beets op de piano, Gijs Dijkhuisen op de drums en zijn broer Marius Beets op de contrabas). In de inleidende praatjes leren we Peter kennen als een zeer gedreven, aimabele musicus, die vooral het publiek alle credits geeft als het gaat om het samenspel tussen publiek en de artiesten. “Ons spel komt mede tot stand door jullie ( publiek) enthousiasme, jullie zijn onze inspiratiebron, hier gebeurt het”.

We horen composities van o.a. Chopin, Bizet, Poulenc op een blues- en vooral jazzy achtige manier vertolken. Het swingt werkelijk de pan uit. Prachtige solo’s op de piano, drums en de bas werken inspirerend en ontlokken energie aan de zaal. En dan nog maar te zwijgen van de heerlijke, ontroerende stemmen van de zangeressen Judith van Wanroij en Hetty Jansen. Het mooie van zo’n middag is dat het vooral een ontdekkingsreis is, een reis door het muzikale verleden met een hedendaagse toonzetting.
En als het geluid even niet naar het zin is, vraagt Peter om een applaus voor de technici. Nog nooit heb ik iemand op zo’n positieve manier aanwijzingen horen geven. Alleen dat al was voor mij de middag de moeite waard.

Het publiek heeft de Top of the Bill gezien, zoals Peter Beets het niet beter kon verwoorden. Met een glimlach op ons gezicht verlaten we de zaal en warempel……buiten schijnt een waterig zonnetje en we hebben nog de hele avond voor ons om na te genieten.

2 mei 2017, Orpheus: Opera meets the blues

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?