Opera Ontheemd! kruipt onder je huid

Maandag 15 januari 2018

Door Ben Eggermont

In een volle Kleine Zaal van Stadstheater Arnhem vond de première van de opera Ontheemd plaats, op 13 januari 2018. Een productie van Orkest de Ereprijs. Het libretto is van de hand van Marjolein Bierens, die al meerdere scenario’s en libretto’s op haar naam heeft staan. De muziek van de Iraanse componist Kaveh Vares, een man met veel talenten, verklankt op krachtige wijze de atmosfeer waarin de opera zich afspeelt. De bariton Arash Roozbehi, eveneens van Iraanse afkomst, staat samen met de mezzosopraan Merlijn Runia voor de uitvoering, samen met de leden Orkest de Ereprijs onder leiding van Wim Boerman. Decor en filmbeelden versterken het totaalbeeld waarmee een boeiende en aangrijpende voorstelling is neergezet.

De opera verhaalt een dag uit het leven van een vluchtelingenechtpaar; zij maakt huizen schoon en hij zwerft door de stad, ’s avonds gaan ze weer naar hun eigen huis in een vreemd land. Marjolein Bierens weet in haar tekst te schrijven vanuit de binnenwereld van het vluchtelingenechtpaar. En probeert zo de belevings- en ervaringswereld van de vluchteling te verbinden met de wereld van hun land van herkomst. Om zo hun positie te kunnen bepalen in hun nieuwe wereld. Beiden bewandelen daarbij een eigen weg, zij stort zich op haar werk en ervaart via haar huizen de wereld van de bewoners, die soms lijfelijk figureren in het spel. Hij wandelt door de stad naarstig op zoek naar verbinding met een wereld die mijlenver van hem afstaat.

Met uitstekende zang zetten beiden een integer en krachtig spel neer,  gedragen door een zich zeer dienstbaar opstellend orkest. Samen met een sober decor en prachtige filmbeelden van Maaike Engels en Thomas Bouvy van UrbietOrbi, op basis van tekeningen van bewoners van AZC’s, resulteerde dit in een geslaagde première, het geheel onder de regie van Annechien Koerselman.

Voor de liefhebbers van Orkest de Ereprijs een aanrader en voor hen die nog niet bekend zijn met het orkest een unieke kans om kennis te maken met het orkest en deze prachtige opera.
Nog te zien:

  • Stadstheater Arnhem – t/m 17 januari
  • De Duif Amsterdam – 23 t/m 28 januari
  • Theater Orpheus Apeldoorn – 30 januari
  • Zonnehuis Amsterdam – 31 januari t/m 4 februari

Voor reserveren en meer informatie zie http://www.ereprijs.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!