Pink Floyd Project: Kerst, Oud en Nieuw; zoooo feestelijk

Zondag 10 december 2017

Door Pedro Waldenaar

In de stampvolle Hanoszaal van Orpheus ontwikkelt zich zaterdagavond 9 december een feestelijk spektakel: Pink Floyd Project. Het lijkt er wel op dat Kerst en Oud en Nieuw op deze avond zich verenigd hebben: zoooooo feestelijk. Het is eigenlijk geen voorstelling, maar een belevenis. Zoiets van: we zijn erbij geweest.

Pink Floyd, een Engelse Progrock band, die zijn hoogtepunt kent in de jaren zeventig van de vorige eeuw, zou je kunnen kenschetsen als een band met klassieke rocknummers zoals The Wall, Wish you were here, Dark Side of the Moon: filosofische teksten, experimenten met licht en geluid, met o.a. bekende namen als Roger Waters en later David Gilmour. Veel van deze bekende nummers komen deze avond voorbij.

De start van het concert brengt me lichtelijk in verwarring: bombastisch, beetje traag, maar al heel snel komt er een prachtige scene: een kinderkoor die The Wall vertolkt: aangenaam ontroerend. Op dat moment voel je de invloed van het wereldtoneel van jaren zeventig: zich onttrekkend aan de somberheid, op naar de maakbare mens: het vooruitgangsdenken: de wereld is van ons en wij zijn in staat om een betere wereld te scheppen. Pink Floyd, een visionaire band, waarvan de muziek bijna 50 jaar later nog steeds als fris en energiek aandoet! Wat een talent heb je dan, wat een creativiteit.

De drie-eenheid van muziek, zang en verlichting is werkelijk perfect op elkaar afgestemd: bijna alles klopt. Soms, heel soms denk je, kan de muziek wat minder om zodoende vooral te kunnen genieten van de zang van Bert Heerrink en ook de bijdrage van zangeres Durga McBroom. Dé zangeres die nog de laatste 2 wereldtours met Pink Floyd heeft meegemaakt.

Het mooiste van de hele avond is de toegift: een ontlading aan muziek, zeer enthousiaste zangeressen, het licht dat werkelijk uit de hemel lijkt te komen: voor mij Kerst en Oud en Nieuw ineen. Zoveel energie, zoveel zin in de komende uren, maanden en dagen: het voelt als nieuw leven. En met dat gevoel verlaat het overenthousiaste publiek de zaal: de stemming is unaniem: een geweldige, feestelijke belevenis. En het geluid? Dat was gewoon goed!

Orpheus, Hanoszaal, 9 december 2017, Pedro Waldenaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kerst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!