Prikkelarm museumbezoek CODA nu in de ochtend

Maandag 6 februari 2023

Door Redactie

CODA Museum biedt voortaan in de ochtenduren de mogelijkheid voor een prikkelarm museumbezoek. CODA was in 2021 het eerste museum in Gelderland met een prikkelarme openstelling, maar deze bezoeken stonden voorheen in de avonduren gepland. Omdat de bezoekers er dan vaak al een dag opzitten, met alle prikkels van dien, is er nu voor gekozen om deze bezoeken in de ochtenduren te plannen. Met deze aanpassing hoopt CODA Museum zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen van de tentoonstellingen te genieten.

Kunst beleven zonder prikkels

Kunst verbindt, verrijkt en verrast. Maar een museum kan ook een overweldigende plek zijn als je prikkelgevoelig bent. Veel mensen verwerken prikkels op een andere manier of hebben minder energie om prikkels te verwerken vanwege bijvoorbeeld autisme, niet-aangeboren hersenletsel, een burn-out of ziekte. Speciaal voor hen is CODA Museum maandelijks een ochtend buiten de reguliere openingstijden geopend.

De aanpassingen

Prikkels zijn voor sommige mensen een grote obstakel. Sommige museumbezoekers ervaren problemen met het verwerken van harde geluiden, felle lichten en drukke ruimtes. Dit kan afbreuk doen aan de ervaring van de bezoeker. CODA Museum is daarom op deze ochtenden slechts voor een kleine groep mensen te bezoeken, waarbij er maximaal acht bezoekers per starttijd tegelijk binnenkomen. Bovendien zijn er speciaal getrainde medewerkers aanwezig om mensen te ontvangen. In de museumzalen zijn de lichten gedimd, zijn er extra zitmogelijkheden en staan geluidsinstallaties waar mogelijk uit. Ook is er een aparte rustruimte om even bij te komen.

Prikkelarm museumbezoek

Elke eerste maandagochtend van de maand is er tussen 10.00 en 13.00 uur gelegenheid voor een prikkelarm museumbezoek. Voorafgaand aan het bezoek moet een museumticket worden gereserveerd en een starttijd gekozen. Ter voorbereiding op een bezoek is informatie beschikbaar op de website. Een vriend(in), partner, familielid, begeleider of hulphond mag worden meegenomen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!