Racoon….groot door gewoon te zijn en blijven

Woensdag 13 mei 2015

Door Wilco Westrik

Henk Schrier

In de late middaguren voor mijn collega nog een kaartje weten te bemachtigen via TicketSwap. Ik kende deze internet dienst eerlijk gezegd nog niet. Het principe is dat mocht je een concertkaartje over hebben of onverwachts niet kunnen wegens omstandigheden je dit kaartje alsnog te koop kunt aanbieden. Dit maal echter via een legale aanbieder. Zoeken naar een goedkope aanbieder van een kaartje, betalen en via de mail krijg je jouw ticket via de mail toegestuurd. Kind kan de was doen.

Even na het bekend worden van het optreden van Racoon in Apeldoorn zocht ik via het Apeldoorn Direct contact om te vragen of zij wellicht het email adres hadden van het management van deze band. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg toestemming van AD om te gaan en kon ook contact opnemen met hen met mijn vraag. Een interview zat er helaas niet in. Ook niet na verwoede pogingen van mijn kant om een Facetime interview te hebben liep uit op een mislukking. Een telefonisch interview was alles wat erin zat. Maar dat nu heb ik maar achterwege gelaten.

Racoon, inmiddels al vele prijzen gewonnen en diverse albums geschreven. Ik was echt benieuwd hoe de heren deze volle en uitverkochte zaal aan de gang zouden gaan krijgen. In de avonduren wilde ik eigenlijk op de fiets naar de Amerikahal gaan echter begon het te regenen. Dus de auto maar gepakt. Had ik het maar nooit gedaan. In de wijk de maten aangekomen zag ik de rij al voor me staan. Verkeersleiders sloten het parkeergedeelte van het Omnisport en richting de Intratuin hermetisch af…..met als doel natuurlijk…cashen voor het parkeren bij het Omnisport á 5 euro per auto. Het is toch openbaar terrein waar een ieder mag parkeren? Maar goed…een “volger” als ik ben ( not ) nam ik dit keer het advies van mijn vrouw ter harte.

Klokslag 20.30 uur waren wij binnen en konden wij nog even genieten van het voorprogramma genaamd: Matt Simons en zeker ook geen onbekende artiest. Ik vond zijn muziek o.a. veel weg hebben van de Counting Crows. Lekkere easy listening nummers waren het deel van zijn optreden welke ik nog kort meepakte. Mijn collega fotograaf Henk Schrier van Apeldoorn Direct vond het een goed optreden en ging eerlijkheidshalve dan ook meer voor hem dan voor de band Racoon. Desondanks is het Henk gelukt om een stel mooie foto’s te schieten van beide optredens.

O ja…het optreden van Racoon….Een volle en uitverkochte hal waarvan ik niet snap dat er niet vaker concerten worden gegeven. De hal leent zich uitstekend voor dit soort evenementen zou je zeggen. Racoon startte met Brick by Brick. Er stond een negen man sterke Nederlandse band van formaat te spelen die speciaal voor deze concertreeks een aantal gastblazers had ingehuurd. Zij gaven swung aan de diverse liedjes. Met enige regelmaat bekroop mij het gevoel dat Racoon natuurlijk ook in de Abbey Road studio’s is geweest voor opnamen van hun laatste CD. Een vleugje Beatles in de vorm van de Sergeant Peppers Lonely Hart Club band was dan ook zekers aanwezig.

Wat Racoon nooit meer wilde spelen was een Nederlandstalig nummer zo gaf Bart aan. Daarbij bespeurde ik een zekere dubbelheid omdat het juist dit nummer is geweest welke Racoon’s grootste hit was tot dusverre. Racoon en frontman Bart krijgt op zijn geheel eigen wijze de zaal in swung met hun luisterliedjes en mooie teksten. Stil werd het toen ook een lied werd opgedragen aan iemand die hen zeer nabij was en aan een ernstige ziekte leed. Muisstil was het in de afgeladen zaal. Het is geen concert om uitbundig uit je plaat te gaan ( althans als je denkt aan hossen, springen, dansen en al wat nog meer ) Nee het is een concert van samen zijn, meezingen, gemoedelijke sfeer, elkaar de ruimte gunnen. Dat nou vond ik wel mooi om mee te maken. De muziek en zang was goed te verstaan.

Na anderhalf uur te hebben gespeeld werd het feestje afgeblazen dachten we. Met nog twee nummers als toegift liepen wij weer richting auto…en je raad het al…drie kwartier later kon de auto pas 1 meter worden verplaatst. Logistiek zit ’t allemaal nog niet echt lekker in elkaar vonden wij maar ook vele omstanders die geen kant op konden na het gezien te hebben van een lekker relaxed avondje Racoon. Kijk maar eens even naar het filmpje voor een sfeerimpressie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek Omnisport

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!