#RecordStoreDay

Maandag 23 april 2012

Door Tessa-Norah Feenstra

Tessa-Norah Feenstra

De singer-songwriter Blaudzun sloot zaterdagavond de RecordStoreDay in Gigant af. De uit Arnhem afkomstige artiest trakteerde het publiek op een orkaan van geluid, waar een ieder op zijn/haar eigen manier van genoot. De entree was gratis, als je een plaat of cd gekocht had. Deze waren overdag te krijgen bij Platogo in het Gigant-café.

De lp- en cd-verkoop gaat achteruit. De meeste jongeren (ouderen ook hoor….) downloaden en luisteren hun muziek via Spotify. Zonde, vinden de platenliefhebbers. Niets is fijner dan de schoonheid en de geur van vinyl, dat ruikt naar rubber. Een geur die elke plaat anders maakt. De sfeer van een platenwinkel met een eigenaar die zijn vaste klanten precies wist te vertellen welke muziek zij beslist moesten luisteren.

Uit heimwee naar die tijd, ontstond in 2007 het idee voor een Record Store Day. Om dit te vieren bracht de band Go Back To The Zoo  gisteren speciaal een plaat op vinyl uit ‘Shake A Wave’. Op verschillende plaatsen door Nederland gaven artiesten een optreden.

Blaudzun sloot in Apeldoorn de dag af. LPG, Tommy Ebben, Erwin Nyhoff, de Amerikaanse Katy Grunn en Bruut! traden in de middag op in het Gigant-café. Om iets over tien uur ’s avonds stond Blaudzun met zijn band te spelen op het pop-podium. De muziek pakte het publiek, zweepte het op. De ‘gratis-kaarten-als-je-iets-bij-Platogo-haalt-actie’ had gewerkt. De vloer van de pop-zaal stond van de bar achterin de zaal tot aan de rand van het podium vol met mensen.

Het optreden van Blaudzun was onderdeel van een tour langs verschillende pop-podia in Nederland en België. Speciaal voor Record Store Day had Blaudzun het album ‘Seadrift Sound Machine’ op vinyl uitgebracht. “Ik vind dat we de platenzaken moeten koesteren,” zegt de artiest tegen 3voor12. “Het is echt jammer als ze helemaal verdwijnen.”

Lees ook het verslag van bloggers Mireille Hilferink en Inez Pleizier:
https://www.apeldoorndirect.nl/buzzz/blaudzun-als-afsluiting-van-record-store-day_20120424

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!