Reizende multimediale buitententoonstelling “Oudroze” komt naar Apeldoorn

Dinsdag 16 mei 2023

Door Redactie

Oudroze maakt zijn debuut in Apeldoorn, waarmee het ook de primeur heeft in de provincie Gelderland. De tentoonstelling bestaat uit vijftien grote panelen met aan weerszijde negentwintig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep van LHBTI-personen boven de 70 jaar oud.

Niet vanzelfsprekend

Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Hij legt uit: “Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige LHBTIQA+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.”

Verbinding tussen oudere en jongeren generaties

Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratie achtergronden. Hij hoopt dat de persoonlijke portretten en verhalen de aanjager zullen zijn voor het gesprek tussen de oudere en de jongere generaties. 

Meningen en solidariteit

Nederland heeft een sterke traditie op het gebied van vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Echter is deze vrijheid voor sommige groepen van relatief recente datum. Een voorbeeld hiervan is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, waarmee Nederland wereldwijd pionierswerk verrichtte door het in 2001 legaal te maken. En tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw werden homoseksuelen als outcasts beschouwd.

Kwetsbare vrijheid

Tegenwoordig hebben LHBTIQA+ mensen een vrijheid die haast vanzelfsprekend lijkt. Maar deze vrijheid is kwetsbaar en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de strijd van oudere generaties die vochten voor acceptatie en gelijke rechten. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft ook de acceptatie van homo’s en lesbiennes in Nederland niet vanzelfsprekend voor iedereen. Zo komt het voor dat homoseksuele ouderen weer terug in de kast moeten zodra ze in een verzorgingshuis terecht komen. 

De opening

De buitententoonstelling wordt op vrijdag 19 mei om 17:00 geopend door wethouder Sunita Biharie en is te zien tot vrijdag 9 juni aan de Stadskade Apeldoorn.

Over Oudroze

Het project Oudroze is in 2021 gestart door fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans en stichting Open mind, met als doel stil te staan bij de levenservaringen van roze ouderen. Deze ervaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst en verbinden ouderen en jongere generaties, ter bevordering van de sociale acceptatie van LHBTIQA+ personen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!