Revival van Boney M in Apeldoornse schouwburg

Donderdag 15 december 2011

Door Redactie

Rond de kerstdagen draait de musical Daddy Cool in Schouwburg Orpheus. In deze musical worden de hoofdrollen vertolkt door nieuwkomer Ruben Heereveen en de inmiddels gevestigde musicalster Kim-Liam van der Meij. Laatstgenoemde was onlangs ook te zien in Orpheus met de voorstelling Cato & De Klungelpiet, een Sinterklaasvoorstelling geproduceerd door het Apeldoornse bedrijf Tim Koldenhof Producties. Nu schittert zij met vele anderen in de musical Daddy Cool. Een musical die gebaseerd is op de vrolijke hits van Boney M. Wij raakten tijdens de repetities in gesprek met de twee hoofdrolspelers en regisseur Eddy Habbema. Hier het verslag.

Habbema is de bedenker van het verhaal van Sunny: een Surinaamse jongen die in de jaren zeventig naar Nederland komt en in dit voor hem nieuwe land zijn plek probeert te vinden. De regisseur wil met Sunny’s verhaal illustreren hoe lastig, maar tegelijkertijd succesvol integratie kan zijn. “Surinamers waren de eerste groep die in ons land moest integreren. Zij voelen zich hier het langst thuis. Door het verhaal vanuit deze groep te vertellen laat je zien dat iedereen vroeg of laat zijn of haar plek kan vinden.”

Habbema staat bekend om de diepgang in zijn theatervoorstellingen. Zo ook in Daddy Cool. Hij benadrukt dat de musical een feest voor oog en oor is, maar zeker niet oppervlakkig. “Mijn overtuiging is: het gaat altijd ergens over. Emotionele, menselijke diepgang hoort er voor mij heel erg bij, maar dan wel in balans met een hoog entertainmentgehalte. Daar is Daddy Cool een schoolvoorbeeld van. Ik hoop dan ook dat het publiek vrolijk de zaal uit loopt, maar wel met een klein beetje meer bagage.”

Samen sterk
Het verhaal van Daddy Cool is typisch Nederlands en tegelijkertijd universeel: de liefde tussen twee jongen mensen – Sunny en Roos – wier compleet verschillende culturele achtergronden hun liefde in de weg dreigt te staan. De Surinaamse Sunny, de gedreven leider van een getalenteerde dance crew, heeft zijn vader nooit gekend. Daarom weet hij ook niet precies wie hij zelf eigenlijk is. Heel herkenbaar, aldus Ruben Heerenveen: “Het verhaal van Sunny is eigenlijk mijn verhaal. Ik ben ook op jonge leeftijd naar Nederland gekomen met mijn moeder. Mijn vader leeft gelukkig nog wel, maar ik zie hem helaas niet zo vaak. Dus het is heel erg ‘close to home’. Het is een voordeel om te kunnen putten uit wat je zelf hebt meegemaakt. Tegelijkertijd is het best zwaar. Dat gemis van m’n vader is zo sterk, dat kun je niet zomaar aan- en uitzetten.”

Als Sunny de mooie Roos tegenkomt, bloeit er iets moois op tussen hen. Maar ook Roos is een beschadigd kind. Ze is 26 en woont nog steeds bij haar verbitterde en egocentrische moeder. Kim-Lian: “Roos weet niet zo goed wat ze wil, omdat ze van huis uit nooit enige ondersteuning heeft gekregen. Wat ze ook doet, niets is goed genoeg. Ook zij is heel erg op zoek naar zichzelf. Door de ontmoeting met Sunny krijgt ze de moed en energie om helemaal te gaan voor haar droom: zingen. Samen voelen ze zich sterk.” Maar om het geluk echt te kunnen grijpen, moeten de geliefden zich eerst ontdoen van de schimmen van hun verleden en die van hun ouders.

Een nieuwe Nederlandse ster
Voor Ruben Heerenveen is dit zijn eerste hoofdrol in een Nederlandse musical. Net als Sunny draait zijn leven om muziek en dans. Op zijn zevende danste hij al de sterren van de hemel en op zijn vijftiende kwam daar zingen bij. In Oostenrijk is hij al jaren een grote musicalster: hij speelde diverse hoofdrollen, o.a. in Fame, Joseph en Jesus Christ Superstar. In 2008 dreef heimwee hem terug naar Nederland, waar hij zijn carrière vervolgde met Soul Brothers I en II. Vervolgens deed hij mee aan de talentenshow My Name is Michael. Hoewel hij de show niet won, werd hij wel gevraagd als vaste danser in de live shows. “Mijn droom was altijd om met Michael Jackson te zingen. Nu zing ik met Kim-Lian, de tweede op mijn lijstje,” lacht hij. Dan serieus: “Net zoals Sunny ben ik heel gedreven. Als ik een doel voor ogen heb, ga ik ervoor. Ik wil met Daddy Cool een statement maken: ‘dit ben ik!’.

Opzwepende dans en opwindende trucs
Een ander belangrijk aspect van de voorstelling is de street dance, die in overvloed aanwezig is in Daddy Cool. Kim-Lian: “Deze manier van dansen – urban, hiphop en street dance – is nog niet eerder gedaan in het theater. Het is enorm opzwepend! Ik denk niet dat mensen stil kunnen zitten tijdens de voorstelling.” Voor Kim-Lian, die al eerder in Fame en Footloose liet zien over de nodige ‘dance skills’ te bezitten, bleek het dansen in Daddy Cool een bijzondere uitdaging. “Dit is een hele andere manier van dansen voor mij, maar ik vind het zó tof! Ik ga niet pretenderen dat ik het allemaal kan, maar ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Ik sta tussen briljante dansers die alles kunnen, dus ik wil tenminste een aantal trucs doen die mensen versteld zullen doen staan!”

Naast Kim-Lian en haar tegenspeler Ruben Heerenveen bestaat de cast uit Jetty Mathurin, Anne-Mieke Ruyten en Joanne Telesford, aangevuld met een groot aantal professionele street dansers zonder enige theaterachtergrond. “Het is inderdaad geen standaardmusicalcast, maar dat is juist de charme van dit stuk,” lacht Kim-Lian. Habbema legt uit: “Ik heb gekozen voor dansers die echt uit die danswereld komen. Tegelijkertijd wilde ik sterke vocalisten die de wereldberoemde liedjes van onder andere Boney M goed kunnen uitvoeren. Het beste van twee werelden dus. Ik hoop dat die combinatie iets nieuws en heel spannends oplevert.”

Muzikaal feest in virtueel decor
De coole danstechnieken en de concert-achtige uitstraling zijn niet de enige vernieuwende aspecten van deze voorstelling. Ook het decor is een staaltje modern vernuft. “We gebruiken een virtueel decor, met LED-verlichting en gelaagde projecties. Hierdoor kun je in een fractie van een seconde van locatie veranderen,” licht Habbema een tipje van de sluier op. “Met een combinatie van schermen die achter elkaar hangen, creëren we een ruimtelijk effect waar we mee spelen.”

Daddy Cool is een innovatieve musical waarin moderne dans, bekende hits, een interactief decor en een menselijk verhaal ineengevlochten zijn tot een fantastische show over liefde, doorzettingsvermogen en passie. Volgens Kim-Lian is deze musical anders dan anders en zal het publiek versteld staan: “ik wil heel graag het publiek verrassen met deze voorstelling en hoop dat men de zaal uitloopt en zegt ‘Wow! Dit hadden we niet verwacht!”

Daddy Cool is van 20 tot en met 23 én 26 december te zien  in Schouwburg Orpheus. Voor kaarten en informatie: www.orpheus.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Dans Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!