Robin Hood negen keer in Orpheus

Vrijdag 25 november 2016

Door David Levie

De Gelaarsde Kat, de Snoepwinkel van Zevensloten, Peter Pan, Pinokkio en nog een handjevol beproefde producties zijn in de afgelopen jaren door de ASK op de planken gebracht. Maar de oudste toneelvereniging van de stad (115 jaar) begint dit jaar aan iets totaal nieuws: een hedendaagse versie van Robin Hood. Niet eerder vertoond in deze contreien. Wel in de regio Den Bosch waar de producent is gevestigd.

Een primeur dus voor de ASK die met een cyclus van pakweg zes, zeven jaar de ’vaste’ musicals uit de kast haalde. Dat kan ook, want voor het jonge publiek – voor negentig procent kinderen van de basisschool – is iedere ASK-musical een primeur. Niet dat de vereniging op haar lauweren rustte. Ook musicals zijn aan de tijdsgeest onderhevig en daardoor in de afgelopen jaren herhaaldelijk aangepast of herschreven. Bovendien maken de decorbouwers steevast een nieuwe achtergrond. ,,Maar voor de spelers en voor de volwassenen kijkers is het allemaal verfrissend’’, meent regisseur Christian Kluft.

Christian Kluft en voorzitter Mark Brouwer namen enige jaren geleden het stokje over van Hans van Bon en Joke Esman. De laatste twee maakten destijds in Orpheus de grote sprong voorwaarts van de Rabobankzaal (700 plaatsen) naar de toen gloednieuwe concertzaal (1250 plaatsen). En daarmee stegen ook de kosten die inmiddels zijn opgelopen tot 70.000 euro. In de dagen van Van Bon was de ASK nog een begrip in Apeldoornse onderwijskringen. De ASK kwam immers uit de boezem van het onderwijs. De naamsbekendheid was heel groot.

Anno nu is dat anders. De tijden dat onderwijzers jarenlang op dezelfde school stonden zijn voorbij. Nieuwe rectoren in het vervolgonderwijs zijn aangetreden en hebben net als de veelal buiten de gemeente Apeldoorn wonende docenten nog nooit van de ASK gehoord. Leerlingen van die scholen kregen in het verleden vrijwel probleemloos een weekje vrij om op een groot podium ervaring op te doen. ,,Maar dat is al een paar jaar niet meer vanzelfsprekend’’, zegt voorzitter Brouwer. ,,In brieven, via de mail en in persoonlijke gesprekken moeten we echt uitleggen wat de ASK is. Niet iedere rector is ontvankelijk voor een Apeldoornse traditie van 115 jaar’’.

Met de basisscholen en het speciaal onderwijs is die band wel hecht. Dat blijkt ook uit de 83 verschillende scholen (waaronder die uit de gemeentes Voorst en Epe) die tussen 28 november en 2 december Orpheus met hun pupillen aandoen. Het enige probleem dat zich zou kunnen voordoen is de toegangsprijs. ,,Houden we die niet onder de 5 euro per kind, dan vallen er geheid scholen af’’, weten Kluft en Brouwer. De twee wijzen er op dat tien procent van hun bezoek door individuele bezoekers wordt bepaald. Met name op de woensdagmiddag. Dan zijn de prijzen weliswaar niet zo kindvriendelijk als voor de scholen, maar nog altijd laag voor schouwburgbegrippen. ,,We willen er geheel volgens de traditie voor heel Apeldoorn zijn’’, onderstreept voorzitter Mark Brouwer.

Hij weet zich gesteund door een decorploeg die het hele jaar actief is. Vrijwilligers, maar met inmiddels 26 rechterhanden, die professioneel te werk gaan. Henk Buitenhuis maakt daar al jaren deel van uit. Ook hij is blij met de keuze voor Robin Hood. ,,Weer eens wat anders. Zo blijft het spannend en fris.’’

Dezelfde woorden komen uit de mond van actrice Gerda de Jong die al twaalf jaar aan de ASK is verbonden. Ze tekent voor twee kleine rolletjes. Sportstudent Leroy de Pruis vindt de combinatie van zang, dans en acteren aantrekkelijk. Hij gaat in Arnhem naar school waar de ASK een onbekend fenomeen is. Maar zijn docenten kennen de reden van zijn afwezigheid en knijpen een oogje toe. Voor beide acteurs geldt dat ze een marathon van negen voorstellingen wel aankunnen. Soms drie voorstellingen op 1 dag. ,,Ik vind het heel erg leuk om mee te doen’’, besluit Gerda de Jong. ,,En als ik straks niet meer kan spelen wil ik op een andere manier bij de ASK betrokken blijven. Het is toch een soort familiegevoel.’’

De voorstellingen zijn op dinsdag 28 november (3), woensdag 29 november (2), donderdag 30 november (3) en vrijdagochtend 1 december (1). Meer informatie: www.ask-theater.nl.

De crew van Robin Hood zong toen we langskwamen vast even het ASK-lied:

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!