Royale boomkunst verbindt cultuur en natuur in Stadspark Berg & Bos

Vrijdag 28 april 2023

Door Redactie

Vier creaties genaamd ‘boomkroonjuwelen’, gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars, verrijken samen met een nieuwe audiotour binnenkort Stadspark Berg & Bos. Zowel de kunstwerken als de audiotour zijn vanaf medio mei te bewonderen in het park.

Koninklijk aanbod

Beeldend kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman hebben zich laten inspireren door koninklijke thematiek en brengen cultuur en natuur samen. De heropening van Paleis Het Loo is een belangrijk cultureel moment en biedt Apeldoorn de kans om zich te laten zien als royale stad in het groen. 

BIG BIJOUX

Mede daarom is het project Koninklijke Veluwe gestart en werken verschillende initiatiefnemers in Apeldoorn en daarbuiten voor de lange termijn aan het creëren van hooggewaardeerde royale belevingen, zoals de boomkroonjuwelen in het park. Andere samenwerkingen zijn de fiets audiotour Royal Ride de BIG BIJOUX-citydressing aan de Loolaan. De kunstenaars zijn in het kader van het project Koninklijke Veluwe door citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners gevraagd om nieuwe kunst voor het stadspark te ontwikkelen.

Apeldoornse kunst

Burghout en Staverman ontwierpen en ontwikkelden ieder twee kunstwerken die worden bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Burghout laat zich veelal inspireren door de organische natuur en het werk van Staverman bestaat uit sierlijke, lampionachtige objecten. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC en artistiek adviseur in dit project, droeg de twee aan op basis van eerder gemaakt werk en ervaring. Door de bewuste keuze om Apeldoornse kunstenaars te verbinden aan een project dat naadloos aansluit bij het DNA van de stad, wordt bovendien lokale betrokkenheid 

Groene omgeving

Stadspark Berg & Bos is voor Apeldoorn al een ‘kroonjuweel’ op zich en dient als groene poort naar de Veluwe. Mede daardoor is het park de ultieme locatie voor het plaatsen van de boomkroonjuwelen. Ook kent deze plek een rijke verleden vol evenementen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Historische verhalen over het park gecombineerd met verhalen over hedendaagse kunst worden gebundeld in een nieuwe audiotour. De audiotour, genaamd ‘Bijzonder Berg & Bos’, start vanaf het Theehuis en is vanaf donderdag 11 mei gratis beschikbaar in de Apeldoorn Stories app.

Samenwerking

Het project is in 2021 in het leven geroepen door de citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en ontwikkeld in samenwerking met ACEC, de gemeente Apeldoorn en Accres. ACEC verzorgde de artistieke advisering voor de kunstwerken. De audiotour is ontwikkeld door Bureau Max met medewerking van het Apeldoorns Gidsen Collectief, IVN Apeldoorn en is onderdeel van Apeldoorn Stories: een app die gratis audiotours over Apeldoorn biedt voor verschillende leeftijden in diverse thema’s zoals de Canadian Walk en de speurroute ‘Apen in de stad’.

De opening

De boomkroonjuwelen en audiotour worden op woensdag 10 mei geopend in Stadspark Berg & Bos, geïnteresseerden zijn welkom vanaf 15.00 uur. De boomkroonjuwelen blijven voor een periode van twee jaar tijdens de reguliere openingstijden te bewonderen in het park. Zowel de kunstwerken als de audiotour zijn vanaf donderdag 11 mei te zien in het park.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!