Recensie: Saturday Night Fever: dansvirus vespreidt zich

Woensdag 25 april 2012

Door Randy Gasper

Randy Gasper

En ineens zaten we op een dinsdagavond met hevige danskoorts bij de musical Saturday Night Fever. Met een groepje van een man of 30 opgetrommelde bekenden van Apeldoorn Direct, besloten we last-minute deze musical te bezoeken. Op dinsdag moest er immers meer kans zijn dan de druk bezochte weekenden.

De musical had ik zelf al een jaar of wat geleden eens gezien in Utrecht. Toen nog met o.a. Chantal Janzen en Carlo Boszhard in de hoofdrol. Vandaag werden we verblijd met de winnaar van het gelijknamige Tv-programma Joey Ferre. Ik ben dan gauw geneigd om toch te vergelijken en ja, toen was de zang beduidend beter. Niet alleen van Joey, maar hele cast had af en toe wat moeite met de timing en de noten. MAAR…..

De grote MAAR is echter bij deze musical dit “dingetje van kritiek” totaal niet uitmaakt. De muziek van de BeeGees doet de naam van musical eer aan. Hoe tijdloos goed is hun muziek en hoe goed zit de originele muziek verwerkt in de musical als achtergrondmuziek en ondersteuning van scènes? If I can’t have you, How deep is your love, More than a woman, You should be dancing, Disco inferno, Night fever en natuurlijk Stayin’ alive… Zelfs de jongsten die erbij waren, weten deze muziek nog te waarderen.

Nog een MAAR die dat beetje kritiek verder doet vergeten: wat een unieke beweging in het decor, wat een lichteffecten en wat een geweldig LED-achtergrond die elke leegte van het podium weet op te vullen. Er gebeurt zoveel met het decor, dat het oog zich geen moment verveelt. Heel New York komt herkenbaar langs op het podium. Je komt eigenlijk ogen te kort en het is al helemaal spectaculair als DJ Monty met een soort ruimteschipcapsule uit het plafond van Orpheus naar beneden komt. Grandioos.

Tot slot de belangrijkste MAAR: wat een heerlijk gedans, wat een funk, wat een boogie, wat een energie. De cast gaf zich vol overgave, de passie voor het dansen en de passie voor deze show straalde vanaf minuut één van het podium de zaal in. Enthousiaste Apeldoorners klapten, zongen – of bij minder lef – neurieden mee. Het bleek moeilijk om stil te blijven zitten in je stoel en dat verraadt eigenlijk de klasse van deze show. En spontaan bewegende Apeldoorners: compliment aan jullie!

Een waar visueel en muzikaal spektakel. En dat tien dagen lang in ons eigen Orpheus. Een locatie die Joop van den Ende Producties vol vertrouwen durft te kiezen. Orpheus kan jouw bezoek goed gebruiken, deze musical is daarvoor een goed excuus en elke euro meer dan waard. Als je kans ziet: GA! En anders…Stay alive!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Dans Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!