Schijnwerper op Kunst: het schilderij van Anneke Eggermont

Zondag 20 februari 2022

Door Redactie

Waarom heb je dit werk gemaakt?

Mijn bedoeling van portretten is om er een emotie in te leggen. Ik bedenk niet van te voren welke, maar dat ontstaat tijdens het schilderen. Altijd een spannend proces voor mij.

Wat is de betekenis van dit werk?

Ik hoop dat de mensen die mijn werk bekijken er ook iets bij voelen. Wat ik zeker heb ondervonden dat dat ook werkelijk gebeurd. Soms tranen in de ogen of blij en ontroerd.

Wat zijn de achter-/onderliggende technieken?

Ik werk met acrylverf. Ook met olieverf geprobeerd, maar daar ben ik te ongeduldig voor. Ik moet door kunnen werken en niet wachten tot het eindelijk droog is.

Wat motiveert je om deze werken te maken?

De vrijheid om mijn werk vorm te geven zoals ik wil om zo een eigen stijl te ontwikkelen. Iets te beginnen op een leeg doek, met de uitdaging iets te schilderen waar ikzelf tevreden over ben.

Wat zijn je bronnen van inspiratie?

Mensen zijn mijn voornaamste bron. Je bent nooit uitgeleerd, er valt zoveel te ontdekken, dat houdt nooit op en dat maakt het boeiend. De verwondering dat geen gezicht hetzelfde is, al zijn er miljarden mensen op aarde, dat is op zich al een wonder.

De achtergrond van Anneke

Ik ben begonnen met aquarel-les en ben daarna zelf les gaan geven. Tijdens mijn werk op GGNet, waar ik activiteiten therapeute ben geweest, heb ik deeltijd les genomen aan de Vrije Academie in Nunspeet. Ik heb daar veel geleerd wat ik weer kon toepassen in mijn werk met de cliënten. Een jaar of acht geleden ben ik gevraagd om een galerie te runnen: Galerie H10a, toen nog naast de Mariakerk. Nu zoveel jaar later beheren we de galerie met een collectief van vier personen op de Eglantier, waar ik ook mijn eigen werk op kan hangen. Daarnaast begeleid ik een schildersgroep bij de Pretentielozen, wat ik met veel plezier doe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Schijnwerper op kunst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!