Schijnwerper op Kunst: het schilderij van Margriet Jansen

Zondag 6 maart 2022

Door Redactie

Na bijna 2 jaar geringe aandacht voor kunst en cultuur, als gevolg van de coronapandemie en alle daarmee samenhangende beperkingen, start Apeldoorn Direct een nieuwe serie berichten onder de titel: ‘Schijnwerper op Kunst’. In deze reeks draait het om één specifiek werk, in welke vorm dan ook, en de maker die er achter zit. Vandaag is dat schilder Margriet Jansen en haar werk “Vizioen”.

Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald?

De oorsprong van mijn schilderijen is te vinden in het alledaagse leven. Indrukken die blijkbaar belangrijk zijn komen op enig moment in mijn hoofd; soms is het iets uit een droom dat ik gewaar word, maar evengoed kan het een spontane indruk zijn van buiten, iets waar je tegenaan loopt. De talloze ontdekkingstochten, die ik als kind in de natuur rondom ons huis maakte, leverden een schat aan informatie over flora en fauna en de talloze variaties in kleur en vorm verscherpten het waarnemings- en voorstellingsvermogen. Vooral dat laatste was van groot belang voor het ontwikkelen van mijn fantasie die – reeds in de vroege kinderjaren – zich uitte in tekeningen, schilderijen en beelden.

Hoe ga jij te werk?

In mijn atelier, gewoon thuis, de radio graag op een informatief station, kan ik urenlang werken. Het formaat van de schilderijen is wisselend: soms 50 x 70 cm. Maar ook 90 x 140 cm. kan evengoed. Een deel van mijn schilderijen is gemaakt met alleen acrylverf. Voor een aantal andere is gebruik gemaakt van gemengde techniek: acryl met houtskool in de basisvorm. De schilderijen – veelal in transparanttechniek uitgevoerd – ontstaan uit slechts één enkele, impulsief gezette penseelstreek, vervolgd met ontelbare andere. Na het aanbrengen van een laag moet deze eerst drogen voordat een volgende daaroverheen kan; al met al vergt mijn manier van werken behoorlijk veel tijd.

Laag over laag, kleur over kleur, niet volgens vooraf bedachte patronen maar puur op gevoel, en met optimaal gebruik van intuïtie en creatief vermogen, breng ik de verf uiterst zorgvuldig op en ontstaan er abstracte werelden waarin de beschouwer soms verrassende vormen ontdekt die tot figuratieve associaties kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel van het creatieve proces is kijken, afstand nemen van het doek; steeds opnieuw ontdekken wat het schilderij nog nodig heeft om de zeggingskracht nog te vergroten.

Wat voor een werk is “Vizioen”?

“Vizioen” is voor mij een voorbeeld van wat er op het doek gebeurde toen ik het maakte. Al schilderend werd het een verbeelding van ons bestaan op deze wereld; veel elementen en emoties die we kennen of tegenkomen zijn erin terug te vinden, min of meer verborgen of gesymboliseerd, maar allemaal ‘vanzelf’ verschenen…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Schijnwerper op kunst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!