Schijnwerper op Kunst: het werk van pasteltekenaar Sandra Bartels

Zondag 13 februari 2022

Door Redactie

Na bijna 2 jaar geringe aandacht voor kunst en cultuur, als gevolg van de coronapandemie en alle daarmee samenhangende beperkingen, start Apeldoorn Direct een nieuwe serie berichten onder de titel: ‘Schijnwerper op Kunst’. In deze reeks draait het om één specifiek werk, in welke vorm dan ook, en de maker die er achter zit. Vandaag pasteltekenaar Sandra Bartels en haar werk ‘Splash’.

Hoe ben je begonnen met het maken van deze tekeningen?

“Na mijn studie vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Utrecht te hebben afgerond, heb ik jarenlang in de reclame gewerkt als vormgever/desktop publisher. Mijn passie voor dieren is er van jongs af aan al geweest, maar door te reizen is dit nog verder ontwikkeld. Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit de natuur en dieren. Vooral het vastleggen van de persoonlijkheid en expressie van een dier is belangrijk voor mij. Ik werk voornamelijk met softpastel & pastelpotloden, deze techniek heb ik verder ontwikkeld in de loop van de jaren. Met deze techniek kun je vachtstructuren van dieren perfect weergeven. Ik ben begonnen met deze techniek in 2016.”

Wat heb je met jouw werk bereikt?

“In 2019 heb ik mijn tekeningen ingestuurd voor de wedstrijd ‘Wildlife Artist of the Year’, georganiseerd door de David Shepherd Wildlife Foundation. Mijn tekeningen werden geselecteerd om deel uit te maken van de expositie in de Mall Galerie in Londen. In 2020 en 2021 ben ik wederom finalist geworden. In Nederland heb ik meerdere keren mogen exposeren bij Galerie Staphorsius in Westzaan. Ik heb ook meegedaan aan de American Art Awards en heb een 3e en 4e plek behaald in de categorie Animal Realism. Naast tekeningen van natuur en wilde dieren maak ik ook tekeningen van huisdieren in opdracht. Dat doe ik met veel plezier. Voorbeelden en informatie hierover kan je terugvinden op mijn website.”

Waarom heb je dit werk gemaakt? En hoe?

“Het werk ‘Splash’ heb ik gemaakt, omdat ik de schoonheid van dit veel voorkomende dier wilde vastleggen. Alhoewel de eend een veel voorkomend dier is gaan we er vaak aan voorbij hoe mooi ze eigenlijk zijn. Ik kies meestal een onderwerp uit wat mij zelf aanspreekt, meestal gerelateerd aan dier of natuur. Kleur is daarbij erg belangrijk, maar ook de pose of het karakter van het dier moet goed naar voren komen. Bij deze was dat vooral de kleur en pose. Ik heb deze pastel gemaakt op een 26×26 cm grijze Clairefontaine pastelmat met zowel pastel als pastelpotloden. Ik gebruik van Rembrandt de pastels en van merken zoals Stabilo, Derwent, Koh-I-Noor, Conte en Carandache de pastelpotloden.”

Het werk van Sandra kan je vinden op haar website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Schijnwerper op kunst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!