Help de bevolking van Oekraïne

Fotograaf, tatoeëerder en paljas Henk Schiffmacher exposeert in Apeldoorn

Donderdag 29 augustus 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Een man die leeft op één grote adrenalinekick, een bohemien met een grote muil, vol sterke maar ware verhalen. Tatoeëerder van popsterren, voetballers, BN’ers, Hells Angels, hoeren en zeelui. Schilder, fotograaf, ontwerper, wereldreiziger, paljas en genieter, met een hang naar rebellie: Henk Schiffmacher. Zijn werk is vanaf 1 september te bekijken in Salon 1813.

Hij zegt over zichzelf: „Ik ben altijd een eksterachtig type geweest die nergens genoeg van kon krijgen, alles wilde hebben en uitproberen. Of dat nu ging om roken, drinken, coke, seks, of het verzamelen van schilderijtjes en ‘glinsterende dingetjes.” De tatoeagekoning is een geboren verteller. Zijn biografie ‘Schiffmacher’ (Uitgeverij De Kring, 2016) staat dan ook bol van de verhalen over zijn voormalige cokeverslaving, vrouwenaffaires, successen, maar ook persoonlijke catastrofes.

Hij versierde de huiden van ontelbare (pop)legendes als The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en natuurlijk onze eigen rock ’n roller Herman Brood. Henk: „Voor Herman maakte ik vooral kleine dingetjes. Daar hoefde hij niet lang stil bij te zitten. Speed houdt je niet rustig op je stoel, zoals een fijne sigaar.”

Natuurlijk was er ook tegenslag. Zijn droom, een eigen Tattoo Museum in Amsterdam, ging ten onder aan ruzie en bureaucratie: „Toch vind ik nog altijd dat er zo’n museum moet komen.” aldus Schiffmacher. Hij ging failliet, maar krabbelde even zo vrolijk weer op: „Geld heeft me nooit ene fuck geïnteresseerd. Het slijk der aarde moest rollen. Ik gaf het uit tot het op was en dan zag ik wel weer verder.”

Ondertussen werd zijn grote liefde Louise getroffen door leverkanker, waar ze inmiddels gelukkig geheel van is hersteld. Zoals hij zelf ook weer helemaal de oude is, na een ‘akkefietje’ in Amerika waar hij wegens vermoeidheid en ademhalingsproblemen korte tijd het ziekenhuisbed moest houden. Nee, stuk te krijgen is Schiffmacher niet: ,,Ik kom uit een familie van ijzervreters. Een van mijn voorvaderen diende in het leger van Napoleon en mijn eigen vader als marinier in het toenmalige Nederlands-Indië. Die vechtersmentaliteit zit misschien nog wel in mijn genen.”

De foto-expositie is ook vertoond on het Bonnefanten Museum en de foto’s zijn samengebundeld in een boek, wat hij komt signeren. De foto’s hangen maanden september en oktober in Salon1813, Deventerstraat 13. De opening is op zondag 1 september en wordt om, 15.30u en verricht door Texas Schiffmacher. Op verzoek van Henk draait DJ Rep en is er een afterparty.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?