Serious Request

Donderdag 20 december 2012

Door EvaSiebelink

Serious Request. Er is een hoop om te doen. Het Glazen huis, 3FM, het Rode Kruis, de baby’s. Nederland staat op zijn kop. Sowieso is er natuurlijk de laatste tijd veel gedoe over goede doelen. Blijft er teveel aan de strijkstok hangen? Gaat het geld wel naar de juiste plek? Kunnen wij het wel missen? En, niet op de laatste plaats: helpen wij de arme mensen er wel mee? Want is het niet zo dat het eigenlijk beter zou zijn als arme landen zelf een economie opbouwen? Maar aan de andere kant, er sterven zoveel baby`s aan situaties die hier ondenkbaar zijn, dat kunnen we toch niet laten gebeuren? Hier moeten we wat aan doen!

Ik heb er te weinig verstand van om hier wat zinnigs over te zeggen. Ik weet niet wat het beste is, en ook niet wat op de lange termijn het beste is. En zoals met alles in het leven, is voor alle kanten wat te zeggen.

Ik vind 3FM een zeer leuke radiozender. Ik luister het elke dag, het hele jaar door. Ik leef dan ook toe naar het Glazen huis moment, een hoogtepunt in het jaar. De reclames over de babysterfte grijpen mij aan. Tuurlijk grijpen die mij aan. En ik geef ook geld om een mooi liedje te horen. En of dat juist is om te doen weet ik niet. Het voelt wel lekker.

De JOVD vind het in ieder geval geen goed idee, dit hele Serious Request verhaal. Lees DIT even. Zij noemen het een ineffectieve manier om je schuldgevoel af te kopen. Kijk! En dat noem ik nou wél klinkklare onzin. Want ook al zou het zo zijn, dat dit op lange tijd geen verbetering biedt: ik word er wél door wakker geschud. En sta even stil bij hoe goed wij het hebben hier, in het dorpse Apeldoorn. En vele mensen met mij.

Die 10 euro die ik nu aan het Rode Kruis geef, had ik anders in mijn zak gehouden. Of in de Nederlandse Economie gepompt. Nou, laten we het over die Nederlandse economie maar helemaal niet hebben in termen van schuldgevoel, ineffectief, strucurele verbeteringen en strijkstok. Nee, dan hoor ik toch echt liever een liedje en doe voor mijn gevoel tegelijk iets voor de minder bedeelden op deze aarde.

Goede feestdagen Apeldoorn!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!