Help de bevolking van Oekraïne

Sieraden in een sieraad, de nieuwe vitrines van CODA

Zaterdag 11 juni 2016

Door Gerard Oltmans

Er werd afgelopen vrijdag nog hard gewerkt om de opening van de eerste sieraden tentoonstelling in de nieuwe vitrines, mogelijk te maken. De vitrines staan in slagorde klaar, ze zijn gevuld, de omgeving wordt nog ‘behangen’, nog even opruimen en dan is de klus geklaard. Even uitrusten op de nieuwe bank en het feest kan beginnen.

In de afgelopen periode heeft aannemer Linthorst de grote vitrine verwijderd en zijn, met geld van de Bankgiro Loterij, nieuwe vitrines gerealiseerd in combinatie met nieuwe wanden en geoptimaliseerde verlichting. Naar een ontwerp van Ward Schrijver is een geheel nieuwe presentatieplek voor de eigen collectie gerealiseerd. Dit geeft ruimte voor de eigen collectie want elke drie maanden wil CODA nu een keuze uit haar sieradencollectie tentoonstellen in een omgeving die daar perfect voor gemaakt is.

Door hun geometrische vormen lijken de vitrines zelf op geslepen edelstenen. Hun vorm is echter ook zo gekozen om de reflectie van het omgevingslicht zoveel mogelijk te voorkomen een daarmee het zicht op de sieraden zo duidelijk mogelijk te laten zijn. De nieuwe vitrines zijn vervaardigd door MTA een metaalbewerkingsbedrijf uit Apeldoorn en de 5 meter lange bank  is bekleed door Meneer Sam. Door gebruik te maken van lokale bedrijven, wil CODA de verwevenheid met Apeldoorn benadrukken.

De eerste tentoonstelling is te zien van 12 juni tot en met 11 september.

Tijdens de opening op zondag 12 juni zal Carin Reinders (directeur CODA en auteur van) het boek Redefining Jewellery presenteren. Dit boek besteedt aandacht aan de collectie kunstenaarssieraden en beschrijft de geschiedenis van de collectie, de huidige stand van zaken en de ambities voor toekomstig collectiebeleid. Er is uiteraard veel aandacht besteed aan beeldmateriaal. Daarnaast is er een register van alle kunstenaarsnamen en een Engelse vertaling opgenomen. Een must-have voor sieradenliefhebbers.

De opening is op zondag 12 juni om 14.30 in het CODA Museum

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?