Help de bevolking van Oekraïne

Spetterende opening Drakenboot Festival met The Kik en Guus Meeuwis

Zaterdag 28 juni 2014

Door Karin van der Wekke

Peter Vroon

  Traditioneel opent Drakenboot met een festivalavond gevuld door een aantal Nederlandse topartiesten. Uiteraard was dit tijdens het tien jarig jubileum niet anders. Oké misschien was de line-up dit jaar op papier niet zo sprankelend als voorgaande jaren. Met namen als Golden Earring, Direct en Alain Clark. De vraag was of relatief onbekende bands als the Kik en Niels Geusebroek Apeldoorn ook plat konden spelen voordat Guus Meeuwis het podium zou betreden. Dit neemt niet weg dat 5000 bezoekers de slechte weersvoorspellingen trotseerden om het festival bij te wonen. Een zo goed als uitverkocht Drakenboot in concert dus.

The Kik had de eer om het festival al om 19:00 te openen. Helaas viel dit samen met de laatste regenbui van de avond. Toch stroomde het veld al aardig vol en dit was volledig terecht. Want de huisband van De Wereld Draait Door zette hier even een strakke show neer. Eigen composities werden afgewisseld met een aantal sixties covers waarbij voornamelijk het wat oudere publiek op hun wenken werd bediend. Het droge Rotterdamse commentaar van de leadzanger Dave von Raven werkte ook sfeer verhogend. En dus mag je ze zelfs de ietwat knullige uitvoering van hun hit Simone, met 3 Simones die het podium op werden gehaald vergeven.

Na the Kik was het aan Niels Geusebroek om de avond een muzikaal vervolg te geven. Ik had verder nog nooit van Niels gehoord behalve dat hij blijkbaar een hitje heeft en dat vooral tienermeisjes dat liedje mee kunnen zingen. En ik moet zeggen dat zijn optreden er niet voor gezorgd heeft dat ik me verder ga verdiepen in zijn carrière. Kabbelend is denk ik het woord dat zijn optreden het beste omschrijft. Een hoog Skyradio gehalte waarbij het ene nummer niet makkelijk te onderscheiden was van het andere. Hij kwam nog het best tot zijn recht tijdens het spelen van een aantal covers van Coldplay en Robyn. Het podium leek ook wat te groot voor een show die geen show was en wellicht zou hij in een kleinere setting wel beter tot zijn recht komen. Jammer, next!

En dan Guus. Hier had 5000 man reikhalzend naar uit gekeken. Het veld stond ramvol en alles viel op zijn plaats. Ik moet toegeven dat ik inmiddels een aantal rosé verder was maar ik durft te beweren dat dit het beste optreden uit de geschiedenis van het Drakenboot Festival is. Over smaak valt natuurlijk te twisten maar afgemeten aan de fantastische sfeer en het algehele ‘wij’ gevoel wat ontstond gedurende het concert denk ik dat veel mensen het met mij eens zijn.

Al met al een zeer geslaagde avond waarvoor de organisatie zich best even op de borst mag kloppen. En hopelijk een voorbode voor de rest van het weekend.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?