Staatsopera Tatarstan zet fascinerende ‘Zauberflöte’ neer

Donderdag 22 maart 2018

Door Ben Eggermont

De behoorlijk gevulde Hanos-zaal van Theater Orpheus was gisteravond (21 maart 2018) de locatie waar de Staatsopera van Tatarstan, een graag geziene gast, de alom bekende opera ‘die Zauberflöte’ van Wolfgang Amadeus Mozart uitvoerde. Een oud verhaal over goed en kwaad, liefde en bedrog, waarbij uiteindelijk de zuivere liefde overwint.

Deze opera verplaatst je naar het Egypte uit vervlogen tijden. De strijd gaat tussen de Koningin van de Nacht en Sarastro. Priester van de Zon met als inzet de liefde tussen Prins Tamino en Pamina, dochter van de koningin van de nacht. Daar doorheen speelt de zoektocht van de vogelvanger Papageno naar zijn geliefde Papagena.

Nurlan Bekmambetov zette een krachtige Tamino neer, een warme en volle tenor. De rol van Pamina werd glansvol vertolkt door sopraan Gulnora Gatina met een ingetogen, zachtmoedige stem. De koningin van de nacht werd krachtig en met vuur neergezet door de sopraan Olga Vutiras. De bariton Yuri Ivshin zette een levenslustige en ondeugende Papageno op het toneel. De bas Aydar Nurgayanov vertolkte de rol van Priester van de Zon, hij straalde gezag en autoriteit uit waar niet mee viel te spotten. Al met al een goede Zauberflöte krachtig en vol verve gebracht, uitstekend begeleid door het Staatsopera-orkest onder leiding van Andrey Anihanov. Het geheel werd uitgevoerd binnen een prachtig wisselend decor dat de juiste atmosfeer wist te creëren.

De vertaalde liedteksten waren boven het podium in beeld gebracht en al meelezend verraste de tekst die soms met in onze ogen als minder vrouwvriendelijk zouden worden bestempeld. De vrouwenemancipatie was daar nog niet aan de orde, maar dit terzijde.

Theater Orpheus, 21 maart 2018 20.00 uur: die Zauberflöte door de Staatsopera van Tatarstan.

Nog te zien tot en met 1 april in diverse theaters, klik hier voor de speellijst.       

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Recensie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!