Stadsfeest en Borrelnood: De toekomst is open, maar niet leeg.

Donderdag 22 januari 2015

Door Pedro Waldenaar

Rob Ulrich, Peter Vroon

Mooier kon het nieuwe jaar niet beginnen: Stadsfeest en Borrelnood onder 1 dak in de poptempel Gigant: een heerlijk feest. Het leuke van dit gebeuren is dat je op verschillende manieren dit feest kan beleven: film kijken, een lezing bijwonen; bijpraten, dansen op de muziek van Tentempíes. Twee zaken worden er uitgelicht: De lezing van Hans Peter Benschop van het trendbureau Overijssel en de band TenTemPiés. 

Guido de Vries, directeur van Gigant opende de lezing door terug te gaan naar 30 jaar geleden om vervolgens een sprong te maken naar 30 jaar later: Hoe zou Apeldoorn er over 30 jaar uitzien? Hans Peter Benschop ging hier op in: hoe zou Apeldoorn eruit zien: 30 jaar later? Hij begon met een mooie Icebreaker: Wees een halve dag van de week pessimistisch en voor de rest van de week optimistisch: dat is toch 6,5 dag winst.

Na deze binnenkomer een aantal feiten:

  1. Door ICT zullen een flink deel van de kantoorgebouwen leeg komen te staan. Dit zal Apeldoorn ook zeker treffen met alle overheidsgebouwen. Benschop zag het gemeentehuis en een flink deel van de belastingdienstgebouwen al te huur staan.
  2. 25% van de bevolking is dan grijs, de ouderen van dan zoeken elkaar weer op in nieuwe woonvormen.
  3. Zorgenkind zijn de woonwijken uit de jaren 70… die zijn dan aan hun end-of-life, en vanwege het particuliere bezit kan dat wel eens een probleem worden.
  4. Ook gaat de middenstand veranderen. Het middensegment zal uit de winkelstraten verdwijnen en er komt ruimte voor specialismen: unieke winkels met een heel gericht, duurzaam aanbod.

De bijeenkomst was amusant, ontspannen en informeel: zo kreeg bijvoorbeeld wethouder Blokhuis spontaan een cadeautje uit het publiek en wist de burgemeester, na wat aarzelingen, niet van ophouden bij het eten van meelwormen en sprinkhanen. Het was een mooie aftrap voor het stadsfeest: De toekomst is open; maar niet leeg……dit past mooi bij het motto: wees voor een halve dag pessimistisch en voor de rest van de week optimistisch.

Met dit motto op weg naar de Popzaal: de band TenTemPiés speelt; een Amsterdamse band met Chileens bloed. De vierkoppige band op akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas en drums, bijgestaan door een driekoppige blazerssectie, reist door heel Europa om mensen te proberen met hun eigen passie voor muziek te beroeren. Oktober 2014 kwam hun tweede album Rebelucionario uit.

Een band voor hoofd en hart; de muziek spoelt als bloed door het lichaam. Een band die de gemoederen én het lichaam losmaakt; een band om niet bij stil te staan; een band die het publiek weet te vermaken én te bespelen. De muziek is een mix van latin rock, ska en reggae met een Amsterdamse ondertoon. Deze band bewijst dat je culturen kunt mixen om daarmee een nieuw geluid te creëren. Het zoveelste bewijs dat kunst een bijdrage kan leveren aan integratie én het vernieuwen van een cultuur.

De band is in staat om maatschappelijke thema’s te verpakken in hun songs en dat op een aanstekelijke wijze te brengen. Bij het horen en zien spelen van deze band verdwijnt alle pessimisme: optimisme voert de boventoon: er wordt gedanst, gelachen en gedronken: feest!

Borrelnood én het Stadsfeest: het mooie van deze combinatie is vooral het gemêleerde publiek; jong en oud worden gezien en laten zich zien; gaan met elkaar in gesprek ( ondanks de soms wat luide muziek van de DJ); dansen en schansen. Gemeente en particulier initiatief vinden elkaar. Gewoon doorgaan hiermee! Hulde aan de organisatoren van dit festijn!

En er komt een nieuw festijn: het Broeder Marcel festival: akoestische muziek met onvervalste nummers die overal en nergens gezongen kunnen; het festival zal spontaan ontstaan: datum en plek zijn niet te voorspellen: hou vooral de sociale media in het oog. Voor je het weet, is het al voorbij.

Setlist van de band TenTemPiés: libertad; enciende la luz, tengo musica, rebelucionario, dame tu mano, quiero saltar, canto para gritar, americano, ilegal, sexy time, paz, la buena vida, perder la voz, que sera, prestaiue

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Borrelnood

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!