Help de bevolking van Oekraïne

Stadsoase; een geweldig idee!

Woensdag 6 augustus 2014

Door Pedro Waldenaar

Henk Schier

Afgelopen zondag voor de vierde keer Stadsoase bezocht; een initiatief van podium en filmtheater Gigant; en een geslaagd initiatief! Achter op het plein bij Gigant en tegen het Codamuseum aan is de plek omgetoverd tot een oase in de stad; of zoals échte Apeldoorners zeggen: een oase in ons dorp. Oase: een vruchtbare plek in een dorre omgeving. Dat de plek vruchtbaar is, blijkt ook weer afgelopen zondagmiddag: van 12.00 tot 20.00 uur is er volk op de been en bij het optreden van Portonova is er zelfs veel volk op de been.

Portonova treedt op vanaf 16.15 uur en brengt ons authentieke en moderne jazz. Groove en mix worden gebracht door vijf uitstekende, swingende muzikanten. De samenwerking van deze band is goed en het enthousiasme spat er vanaf. Ondanks dat de zangeres een gebroken enkel heeft, zingt zij het publiek naar hogere sferen. Ik raak in gesprek met een bezoeker over geluk en de kansen op geluk. Dit is geluk! Geluk hebben om dit mee te maken; om dit te ervaren.

De zon straalt ; een drone vliegt over; het publiek is relaxed. De drankjes zijn cool: tijd voor feest. En feest is het: gratis en voor niets kun je een film zien in de filmcaravan; kun je beelden bewonderen op het plein ( in samenwerking met het Coda museum) ; is het gras groener dan bij de buren, kun je zonnen op de zonneweide en kun je neerstrijken in de relaxte zithoek van de kringloopwinkel Phoenix. Kun je barbecueën met zelf meegebrachte vlees; voor friet en sauzen wordt gezorgd. Opvallend is het grote aantallen gezinnen met kinderen; opvallend is dat singles zich hier vrij kunnen voelen; opvallend is de sfeer: vrij en onbezonnen; het lijkt wel of we een revival meemaken van de jaren zestig.

Midden in het dorp Apeldoorn; wat al lang geen dorp meer is; maar dat zich kan meten met de grote steden van ons land, laten de medewerkers van Gigant zien, waartoe zij in staat zijn; welke geweldige creatieve krachten zij bezitten. Wat een geweldig idee! Een minifestival dat nog drie zondagen te gaan heeft ( tot en met 24 augustus) wat eigenlijk al zijn grenzen heeft bereikt qua bezoekersaantallen.

Het festival is een ontdekkingsreis, waarbij het geluid beter kan en de bediening uitbreiding behoeft. Maar….kijk eens, kijk eens naar de mooie foto’s van Henk Schrier en naar de filmpjes op Facebook van William Lindner. Het is bijna zeker dat u uw afspraken komende zondag afzegt en naar het plein komt achter Gigant. Het wordt een mooie ervaring.

Video impressie van de StadsOase gemaakt door William Lindner

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?