Sterkte en wijsheid

Maandag 9 september 2019

Door Edward Butter

Het is een vreemd verhaal. Een verhaal van mensen, heksen, tovenaars en goden. Een verhaal van oorlogen, onderdrukkingen, martelingen en misbruik. Een verhaal van ziektes zoals aids, van ongelukkige huwelijken die een leven lang duren en van nog veel meer ellende. Mensen die hun band met God willen vastleggen in wetgeving en daarmee de band van anderen met God willen overrulen. Religieuze mensen die de politiek in gaan of plaats nemen in ethische commissies.

Woensdag gaat de rechter uitspraak doen. Voor mij is de arts een held. De arts voldeed aan de uitdrukkelijke wens van de demente oude dame. Ook ik wil de ruimte om straks voor een vrijwillig levenseinde te mogen kiezen. Met God ben ik daarover uit. Dezelfde God als die van de christelijke religies trouwens. Alleen hang ik hun religies niet aan. Wie zijn toch die mensen – die zich christenen noemen – van de CU, de SGP en de ethische commissie die menen met hun visie de mijne – en die van mijn God – te moeten doorbreken? Als je van God geen vrijwillig levenseinde mag, geen homo mag zijn, geen abortus mag plegen, geen stamcel onderzoek mag doen en zo meer dan doe je dat toch lekker niet. Waarom willen jullie dat allemaal zo nodig ook aan mij (en een heel volk) opleggen? Zie je dan niet dat je opnieuw het genoemde rijtje aan het aanvullen bent en voor niets dan ellende garant staat? Dat je de arrogantie hebt te menen dat wat jij gelooft aan anderen te moeten opdringen?

Het is een vreemd verhaal. Woensdag komt het voor de rechter. Is het moord of is het naastenliefde? Er gaan stemmen op de arts te veroordelen zonder straf op te leggen. De rechter doet zijn/haar werk en handhaaft de wet. In de wet zou moeten staan dat doden op verzoek geen moord is. Dat het hulp bij zelfdoding is en de wet die dat verbiedt zou er niet moeten zijn.

,,Ik heb niet getekend om mensen te doden maar om ze in leven te houden”, was de uitspraak van mijn vorige dokter. Natuurlijk dat begrijp ik volkomen. Wat ik niet begrijp is waarom men haar aangewezen heeft om eventueel een vrijwillig levenseinde vorm te geven. Ik heb een betere band met mijn slager dan met haar. Waarom hij niet? Het is zijn werk. Nee dit is geen grapje. Waarom niet iemand die ik uit kies en die het wil doen omdat hij/zij van me houdt? Waarom mag ik het zelf niet doen? Zoveel vragen waar religieuze mensen zich op storten zonder zich af te vragen of dat is wat hun God van hen wil? Met dezelfde energie red je tien jonge levenslustige mensen uit de Middellandse zee.

Laat mensen vooral hun eigen weg gaan. Een vrije keus kunnen maken. Zo heeft God het graag. Ga niet tussen mensen en hun band met God staan en met mensen zonder God heb je je natuurlijk al helemaal niet te bemoeien wat dit betreft. Wie denken jullie wel niet dat je jullie zijn?

Hef religieuze partijen op. Verbied ze wat mij betreft. Kijken we terug in de geschiedenis en om ons heen in de wereld dan zien we dat daar waar religies aan de macht waren/zijn er niets dan oorlog, ellende en onderdrukking is. Je kan een heel volk namelijk niet verplichten aan religieuze wetgeving te voldoen. Het is niet voor niets dat kerk en staat in Nederland ‘bijna’ gescheiden zijn. Ik denk dat het aan oprechte gelovigen is zich terug te trekken uit de politiek. Ze hebben daar niets te zoeken. Het doel moet niet zijn politieke invloed uit te oefenen maar zoveel mogelijk mensen mee te nemen in een oprecht en liefdevol leven. Ik heb meer respect voor de dame die mij gisteren in het winkelgebied aansprak en zei dat Jezus van me hield dan voor meneer van der Staaij met zijn uitgestreken gezicht. Nee meneer van der Staaij u heeft ongelijk. Ten eerste is het niet alleen uit eenzaamheid dat mensen klaar zijn met het leven en ten tweede kan die eenzaamheid vaak niet opgelost worden. De basis van eenzaamheid is vaak het niet meer aanwezig zijn van mensen die je verleden – wie je bent als mens – kennen. Maar ook het alleen wakker worden los je niet op door er iemand naast te leggen meneer van der Staaij. Wees wijs en hef uw partij op. Ga daadwerkelijk werken aan het oplossen van die eenzaamheid waar mogelijk. Zorg ervoor dat mensen  – waar mogelijk – geen gebruik gaan maken van de optie het leven vrijwillig te beëindigen. Het is en/en meneer van der Staaij omdat het vaak niet op te lossen is. Omdat het een reële wens is en omdat iemands leven aan hem/haar en zijn/haar eventuele God toebehoord. Niet aan een andere zonder 🙂 Want dat bent u toch meneer van der Staaij: een zondaar? Ik geloof dat uw geloof dat leert, meneer van der Staaij!

Een vrijwillig levenseinde is iets tussen de persoon die het ondergaat en de persoon die het uit voert. Natuurlijk mag er wetgeving zijn die controleert of dit ook echt het geval is en er geen andere belangen een rol spelen maar daar moet wetgeving op houden. Wetgeving moet gericht zijn op het vrij en veilig kunnen leven van het individu in zijn of haar samenleving.

Ik wil van hieruit de dokter sterkte en de rechter wijsheid toe wensen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!