Terwijl……Big One, The Pink Floyd Show in Gigant

Maandag 12 oktober 2015

Door Pedro Waldenaar

Henk Schrier

Het is woensdagavond 7 oktober 2015; in Gigant kunnen we getuige zijn van BIG ONE, THE PINK FLOYD SHOW. Terwijl… staatssecretaris Dijkhof zijn greep op de vluchtelingenkwestie kwijt dreigt te raken; terwijl…. onze ridder Wilders tot protest maant; terwijl……in Oranje het oproer kraait, horen we in de popzaal van Gigant de band BIG ONE; een tribute band aan Pink Floyd.

De band Pink Floyd en Roger Waters kunnen we gerust de iconen noemen van de late jaren zestig en de jaren zeventig. De bevrijding uit de benepen jaren vijftig zat de band en de bandleider in het bloed. Deze band vierde de overwinning op het establishment met prachtige albums zoals The Dark Side of the Moon en Wish you were here.

Bij de eerste tonen van deze tributeband BIG ONE, hoor ik onmiddellijk het psychedelische geluid en waan me terug in een kraakpand in de Indische buurt van Amsterdam. Oranje, God en Vaderland zijn hardhandig ingeruild door de bijna religieuze klanken van Pink Floyd.

De eerste nummers zijn zwaar en lijken op een dieseltrein; moeizaam, puffend en stomend komt de band BIG ONE op gang. Langgerekte nummers die lijken op de Gregoriaanse kerkzang die ik zo gewend was in de jaren vijftig. Pink Floyd voelde naadloos de tijdgeest aan en wist met deze nummers, die zo herinneren aan die kerkzang, de hippies van de jaren zestig te bereiken.

De zaal van Gigant is vol, vol met volwassen mannen, die opgewekt hun vrouwen vertellen over hun jeugd; over hun bevrijding; de bevrijding die werd gevierd met nummers als Echoes, Mother, Money en Hey You.

Tijdens het luisteren naar deze nummers begrijp ik heel goed dat de jeugd tijdens dit concert afwezig is; de band staat voor een tijdsgeest; letterlijk voor het verruimen van de geest; zwevend door de jaren zeventig. Niets voor niets was het antwoord in jaren tachtig de PUNKbeweging: de gekunstelde, bombastische muziek werd ingeruild voor weer het echte werk. Daarmee waren we, hier in West-Europa, definitief van God los. BIG ONE, en 2015: een gerijpt publiek; een feest van herkenning; velen hebben genoten en hebben een fantastische avond gehad. En nu weer terug in onze tijd: jammer genoeg staat ons nog veel rumoer te wachten; ben dan ook zeer benieuwd wat dat voor muziek oplevert.

Maar toch nog 1 opmerking: de band BIG ONE bestaat inmiddels 25 jaar; voor mij leek het net de eerste muzieksessie; waarbij toch nog wel enkele schoonheidsfoutjes weggewerkt moeten worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!